Ruim 1.400 mensen vroegen meteen vandaag premie elektrische auto aan

Lydia Peeters bij een recordpoging elektrisch rondjes rijden op het circuit van Zolder in juni 2021.© Joris Vliegen / belga

In de eerste drie uur sinds de opening van het loket is er voor 1.423 elektrische wagens een premie aangevraagd. Dat meldt het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

belga

Sinds de opening van het loket voor de premie voor elektrische wagens dinsdag om 13 uur, is er voor 1.423 auto’s een premie aangevraagd. Er was meteen een piek toen het loket openging. Intussen heeft de situatie zich gestabiliseerd, meldt woordvoerder Nick Arys. De meeste aanvragen gaan over nieuwe auto’s. Lydia Peeters (Open VLD), de bevoegde minister van Mobiliteit, reageert tevreden.

Volgens Arys zullen niet alle aanvragen tot een premie leiden, omdat een aantal aanmeldingen niet aan de voorwaarden zullen voldoen, niet goed ingevuld zijn of dubbel aangevraagd werden. De premie bedraagt 5.000 euro voor nieuw aangekochte wagens en 3.000 euro voor tweedehandswagens.

Voor de premie is een totaalbudget van 26 miljoen euro uitgetrokken. Daarmee kunnen de premies voor 5.200 nieuwe wagens betaald worden.

Van de meer dan 1.400 aanvragen zijn er 1.346 van burgers. 48 aanvragen, goed voor in totaal 64 voertuigen, komen van autodeelsystemen. Zes vzw’s en stichtingen hebben nog eens dertien voertuigen aangemeld.

“Het aantal aanmeldingen laat zien dat het belangrijk was dat het e-loket zo snel mogelijk open kon en er duidelijkheid kwam”, zegt Lydia Peeters. “Het is ook goed dat er naast particulieren ook heel wat autodeelsystemen een aanvraag deden. Autodeelbedrijven zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen in het realiseren van de modal shift.”

De premie kan aangevraagd worden voor zero-emissiewagens die worden ingeschreven vanaf 1 januari 2024 en die ten vroegste besteld werden op 25 september 2023. Zowel nieuwe als tweedehandswagens komen in aanmerking voor een premie. Een tweedehandsvoertuig moet minimaal drie jaar en maximaal acht jaar geleden voor de eerste keer in gebruik zijn genomen. De aankoopprijs van het voertuig mag maximaal 40.000 euro incl. btw bedragen. De oorspronkelijke cataloguswaarde van een tweedehandsvoertuig mag niet hoger dan 60.000 euro incl. btw zijn.