Europese politici keuren NAVO-uitspraken Donald Trump af

Donald Trump. © Reuters

In Europa regent het misnoegde reacties op de NAVO-uitspraken van Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft maandag de uitspraken van Trump onverantwoord genoemd. ‘Die uitspraken helpen Rusland en zijn zeker niet positief voor de alliantie’, verklaarde Steinmeier, die voornamelijk een ceremoniële functie heeft in Duitsland, tijdens een officieel bezoek aan de Cypriotische hoofdstad Nicosia.

Europa heeft een tweede levensverzekering nodig naast de NAVO, meent de Franse buitenlandminister Zaken Stéphane Séjourné. ‘We hebben een tweede levensverzekering nodig, niet ter vervanging of tegen, maar als aanvulling op de NAVO’, zei Séjourné tijdens een bijeenkomst met collega’s. Hij drong erop aan om ‘van een oorlog van standpunten naar een oorlog van oplossingen’ te gaan.

‘Het Atlantisch Bondgenootschap is geen contract met een beveiligingsbedrijf’, zo merkte de Poolse diplomatieke chef Radoslaw Sikorski op. Eerder maandag had ook de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell gezegd dat de NAVO geen alliantie à la carte’ is: ‘Ze bestaat of ze bestaat niet.’

Partner Content