© Shutterstock

Een belangrijke ontdekking: eiwitten in het bloed kunnen dementie al vijftien jaar op voorhand voorspellen

Weten we straks al jaren op voorhand of we later dement zullen worden? Britse en Chinese wetenschappers hebben in ieder geval elf eiwitten in ons bloed geïdentificeerd die zeer nauwkeurig dementie kunnen voorspellen.

mts
Bron: The Independent, The Guardian, The Telegraph

Een doorbraak, zo noemen de onderzoekers van de University of Warwick en de Fudan-universiteit in Shanghai hun ontdekking. De elf eiwitten die ze identificeerden, zijn aangetroffen in het bloedplasma, het vloeibare bestanddeel van ons bloed, zonder bloedcellen of -plaatjes. De eiwitten zijn zogeheten biomarkers of indicatoren voor de biologische veranderingen die dementie- of alzheimerpatiënten ondergaan. Volgens de studie, die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, wijst de aanwezigheid van de eiwitten in negen op de tien gevallen op dementie.

De wetenschappers analyseerden de bloedstalen van ruim 50.000 gezonde Britten die tussen 2006 en 2010 waren verzameld. Ruim 1.400 van hen ontwikkelden dementie in de 10 tot 15 jaar die volgden. Door de eiwitten in hun bloed te analyseren en met behulp van artificiële intelligentie, ontdekten de onderzoekers dat de elf eiwitten dementie tot wel vijftien jaar voor de diagnose kunnen voorspellen.

En die informatie is zo vroeg hebben, is bijzonder nuttig, want het geeft patiënten de mogelijkheid om in een erg vroeg stadium te beginnen met medicijnen die de voortgang van de ziekte vertragen, wat de werking van die medicijnen ook ten goede komt.

“Het is nog heel vroeg en er we hebben nog veel werk voor de boeg, maar dit zou de basis kunnen leggen voor de vroege voorspelling van dementie en ons meer leren over hoe we een diagnose vroeg en nauwkeurig kunnen stellen”, zegt Richard Oakley van de Britse Alzheimer’s Society tegen The Independent.

Wereldwijd leven meer dan 55 miljoen mensen met dementie. Naar verwachting zal dat cijfer in 2030 naar 78 miljoen stijgen. Zowat 70 procent van alle dementie wordt veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer