Brokstukken die in Oekraïne zijn gevonden (rechts) wijzen op het gebruik van een hypersonische Zircon-raket (rechts).
Volledig scherm
Brokstukken die in Oekraïne zijn gevonden (rechts) wijzen op het gebruik van een hypersonische Zircon-raket (rechts). © AFP / RV

“Negen keer sneller dan geluid”: onderzoek toont volgens Oekraïne aan dat Rusland hypersonische raket heeft ingezet

Rusland heeft voor het eerst tijdens de oorlog tegen Oekraïne een hypersonische Zircon-raket ingezet. Dat meldt het Oekraïense Instituut voor Forensisch Onderzoek. Directeur Oleksandr Ruvin zegt dat de raket op 7 februari werd gebruikt bij het bestoken van Kiev. Poetin dreigde er de voorbije jaren mee dat geen enkel land een even krachtig wapen heeft als de Zircon. Die zou negen keer sneller zijn dan het geluid en heeft een bereik van 1.000 kilometer.

46 reacties

  • Jean Donny

    2 maanden geleden
    Vrees dat we Rusland fel onderschatten, en dat deze oorlog mee sponseren niet het beste idee van onze EU bobo's is geweest
  • Werner Vanhoutte

    2 maanden geleden
    Er zal altijd een land of organisatie, bedrijf zijn dat zal leveren aan wie het vraagt. Zonder hulp van EU of VS is Moskou machteloos omdat het de high tech moet inkopen en dat ook kan. En wanneer dit stopt vrees ik dat dan het ergste komt, want zij hebben 6700 kernwapens en duizenden ballistische hoge drukbommen. Hun drones levert de VS, EU en Iran. High tech: 3000 Onderdelen, ook uit België.! 1856 uit de VS, de oorlog sponsor! Hypocrisie ten top. Oorlog is big business!
  • linda van landeghem

    2 maanden geleden
    Eerst een miljarden steun geven aan Oekraïne en dan steun ontzeggen. Goed bezig. Had dan niets gegeven en de Europese grenzen beveiligd met die centen zoals in de tijd van de koude oorlog. Oekraïne is geen lid van Europa. We kunnen niet instaan voor de rest van de wereld. Europa moet wel het evenwicht in de wereldorde nastreven door met een USA zonder Trump samen te werken. Maar maak Europa eerst en vooral onafhankelijker, hechter, sterker op alle gebied.
  • Catharina Van Houten

    2 maanden geleden
    Misschien moeten we Poetin wel goed in de gaten houden, maar een stuk minder aandacht geven.
  • Ives Ameel

    2 maanden geleden
    Kan supersnel en over lange afstanden en niet te detecteren maar wat is zijn oorlog kop geladen met conventionele munitie, wat is zijn vernietiging kracht ?