Maritieme oefeningen van de NAVO in Roemenië in 2023
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Steun VS essentieel bij mogelijk conflict met Rusland in Europa: "Enige andere supermacht met uitgebreid kernarsenaal om Russen af te schrikken"

Als de Verenigde Staten zich zouden terugtrekken uit het NAVO-bondgenootschap, dan is de Europese Unie niet in staat om zichzelf te verdedigen tegen een Russische aanval. Dat zegt defensiespecialist Alexander Mattelaer (Egmont Institute en VUB). Hij noemt het ook "onaanvaardbaar" dat ons land met de hoofdkwartieren van de EU en de NAVO op ons grondgebied geen luchtafweer heeft. "We kunnen gebombardeerd worden en dat niet tegenhouden. Deze situatie brengt ons allemaal in gevaar."

Wat voorafging

"Een van de presidenten van een groot land stond recht en vroeg of de VS hen zou beschermen, mochten ze niet betalen. Ik zei dat ik hen inderdaad niet zou beschermen en dat ik hen (Rusland, red.) zou aanmoedigen om te doen wat ze willen." 

Dat heeft de voormalige Amerikaans president Donald Trump in volle verkiezingscampagne gezegd aan de vooravond van het drukst bekeken sportprogramma in de VS, de Super Bowl. Trump gaat wellicht de Republikeinse presidentskandidaat worden bij de volgende verkiezingen.

Trump zegt wat zijn voorgangers Obama en Bush ook eisten: de NAVO-lidstaten moeten hun defensie-uitgaven op peil brengen. Trump gaat nog een stap verder. Hij lijkt met zijn uitspraken het bondgenootschap te ondermijnen.

Als de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zou escaleren en er een NAVO-lidstaat rechtstreeks betrokken zou raken in het conflict, dan is de steun van de VS essentieel om de Russische dreiging een halt toe te roepen.

Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) omschreef de meest recente uithaal van de Amerikaanse oud-president Donald Trump als "de zoveelste wake-upcall". "Ik zou het nog sterker stellen, het is het meest urgente moment voor de NAVO sinds 1945", reageert defensiespecialist Alexander Mattelaer vanavond in "Terzake".

België is een van de weinige NAVO-bondgenoten zonder luchtruimverdediging

Alexander Mattelaer (Egmont Institute en VUB)

"Het is van essentieel belang dat alle burgers begrijpen hoe ernstig de situatie is. België is op dit ogenblik een van de weinige NAVO-bondgenoten zonder luchtruimverdediging van op de grond. We kunnen gebombardeerd worden en het niet tegenhouden. Met de grote havens en de grote beslissingscentra op ons territorium is dat eigenlijk geen aanvaardbare situatie, want dat brengt ons allemaal in gevaar."

Amerikaanse steun is essentieel

De Europese NAVO-lidstaten hebben de voorbije jaren meer in defensie geïnvesteerd, maar slechts 7 lidstaten investeren de gevraagde 2 procent van het bruto binnenlands product. "België bengelt helemaal onderaan. De huidige regering is zich daar van bewust, maar we bewegen te weinig en te traag. We hebben beperkte inspanningen geleverd deze legislatuur, maar we zullen enorme bijkomende inspanningen moeten leveren", zegt Mattelaer.

VS is enige andere supermacht met uitgebreid kernarsenaal om Rusland af te schrikken

Alexander Mattelaer (Egmont Institute en VUB)

Als het echt tot een confrontatie zou komen met Rusland en een Europese lidstaat van de NAVO, dan is de steun van de VS essentieel. "Alleen al om de heel eenvoudige reden dat de VS de enige andere supermacht is met een uitgebreid kernarsenaal dat Rusland kan afschrikken." Ook NAVO-leden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben kernwapens, maar niet in de hoeveelheden die de Amerikanen en de Russen hebben.

Volgens Mattelaer is de belangrijkste opdracht voor de Europese NAVO-bondgenoten om snel het conventionele militaire vermogen op te bouwen. "Dat is essentieel om de afschrikking en ook de verdediging van de NAVO solide te houden en dat is uiteindelijk in het belang van alle bondgenoten."

BEKIJK - "Iedereen is het ermee eens dat NAVO-lidstaten 2 procent bruto binnenlands product moeten investeren in defensie", zegt Alexander Mattelaer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen