Jonge boeren voeren dinsdag actie in de haven van Antwerpen© Joris Herregods

Boeren ontgoocheld na overleg met Vlaamse regering, maar ook binnen regering is er verdeeldheid

De landbouwverenigingen zijn niet overtuigd van het pakket aan maatregelen dat de Vlaamse regering hen voorschotelt. Maar ook binnen de regering is er verdeeldheid.

Siska Thuysbaert

Urenlang zat de Vlaamse regering samen met vertegenwoordigers van landbouworganisaties ABS, Boerenbond en Groene Kring. Maar witte rook was er maandagavond niet. De landbouwverenigingen hoopten dat de Vlaamse regering “échte oplossingen op tafel” zou leggen voor de boeren. Maar de maatregelen waarmee de ministers over de brug kwamen, overtuigden niet. “De regering heeft voorstellen gedaan, maar niet over de thema’s die écht cruciaal zijn voor de boeren”, klonk het achteraf bij de Boerenbond. De vertegenwoordigers van de landbouwers hebben hun opmerkingen uitvoerig uit de doeken gedaan aan de Vlaamse regering. Die zal zich de komende dagen buigen over dat lijstje.

LEES OOK. LIVE. Boerenprotest houdt ons land in de greep: volg alles hier

“Dat heeft enkele dagen werk nodig”, reageerde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) achteraf. “Maar het was een goed, constructief gesprek. Er zijn nog een aantal werkpunten, maar ik zie wel een landingspiste.” De minister-president mikt op donderdag voor de finale onderhandelingen. Maar daarvoor zal hij ook met zijn eigen regeringspartners nog een hartig woordje moeten spreken. Want ook binnen de Vlaamse regering zitten de partijen nog niet op één lijn. Vooral de vraag van de boeren om hun landbouwgrond beter te beschermen ligt moeilijk binnen de Vlaamse regering.

Dat de Vlaamse overheid zich terughoudender moet opstellen bij het aankoopbeleid, daar zijn de regeringspartijen het wel over eens geraakt. Maar over de lijst met uitzonderingen niet. Want Vlaanderen zou voor ‘werken van maatschappelijk belang’, zoals publieke infrastructuur, fietspaden en waterbeheer wel nog landbouwgrond mogen opkopen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat die uitzondering ook geldt voor het creëren van natuur in speciale beschermingszones in agrarisch gebied. Maar dat zien haar coalitiepartners dan weer niet zitten.

LEES OOK. ‘Spontane actie’ van deel van boeren dreigt economie zware klappen te geven, nu al kritiek: “Dit valt niet onder betogingsrecht”

“We zien nog onvoldoende concrete engagementen”

Lode Ceyssens

Topman Boerenbond

Waar de regeringspartijen het wel over eens zijn, is dat ze geen extra klimaatmaatregelen zullen nemen. Ook al vraagt Europa dat eigenlijk wel. De Vlaamse regering kondigt ook aan dat ze zich zal verzetten tegen de Europese natuurherstelwet. Die wil de Europese natuurgebieden niet alleen te beschermen, maar ook volledig in ere te herstellen tegen 2050. En de regering legt ook een aantal voorstellen op tafel om de administratieve lasten voor landbouwers te verminderen. “Maar wat een snelle omslag in het stikstofbeleid betreft en een haalbaar mestbeleid, zien we nog onvoldoende concrete engagementen”, reageerde Lode Ceyssens, topman van de Boerenbond, na afloop van het overleg.

Dreigende taal

In haar opzet om de boerenprotesten de kop in te drukken is de Vlaamse regering vooralsnog niet geslaagd. Vandaag rukken opnieuw honderden tractoren uit naar de haven van Antwerpen. De actie gaat uit van een groep jonge landbouwers die losstaan van de drie landbouwverenigingen die mee aan tafel zitten. Ook zij hebben het overleg op de voet gevolgd en spreken dreigende taal richting de Vlaamse regering. “Wij sluiten niet uit dat er marathon acties komen als de politiek het belang van de sector voor zich uit blijft schuiven”, klinkt het bij hen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER