Kinderen kosten je 28 procent meer dan vijf jaar geleden, en dit is de grootste uitgave

© Shutterstock

Een kind kost vandaag 28 procent meer dan vijf jaar geleden, daarmee is de kost van de kroost meer gestegen dan de inflatie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van MyFamily, een van de erkende uitbetalers van het Groeipakket.

Het onderzoek werd gevoerd bij 3.818 gezinnen die hun wekelijkse kosten in kaart brachten. Daaruit blijkt dat de kinderen een gemiddeld gezin in Vlaanderen maandelijks zo’n 1.179 euro kosten, en dat is 28 procent meer dan vijf jaar geleden toen ze eveneens het onderzoek uitvoerden. De sterke stijging is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan voeding. In zowat elke leeftijdscategorie is voeding bij uitstek de grootste uitgave, enkel voor kinderen onder 2,5 jaar is crèche en opvang duurder.

Meer kinderen betekenen overigens niet automatisch meer kosten. Zo zijn de kosten voor een tweede kind vaak lager dan voor het eerste kind. Bij kind drie en vier, stijgen de kosten wel weer. En ook hier geldt: grote kinderen, grote budgetten. Tussen 12 en 17 jaar stijgen de kosten van het eerste kind tot gemiddeld 1.000 euro per maand. Vanaf 18 jaar mag je als ouder gemiddeld rekenen op meer dan 1.123 euro per maand (voor het eerste kind). Hogere studies en op kot gaan spelen daarin een grote rol.(nba)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen