Actie in Lummen tegen 58 ontslagen en herstructurering© Koen Luts

Actie bij FrieslandCampina Lummen na 58 ontslagen en herstructurering: “We vrezen dat er veel meer ontslagen zullen vallen”

Dinsdagochtend wordt er actie gevoerd bij FrieslandCampina in Lummen. “Naast 58 ontslagen in België zijn er ook plannen om de volledige HR-diensten samen te voegen. Van de lokale personeelsdienst zal er nog weinig overblijven”, klinkt het bij de vakbonden. En ze vrezen voor nog meer slecht nieuws.

Koen Luts

Vanaf dinsdagochtend 6 uur, tijdens het wisselen van de nacht- en ochtendploeg, kregen de werknemers in Lummen een folder. Kimberley Flaming (secretaris ACV Voeding en Diensten) legt uit waarom: “Bij FrieslandCampina werken 631 arbeiders waarvan 227 in Lummen en 599 bedienden waarvan 271 in Lummen, de rest is actief in Aalter en Bornem. Er zullen 58 ontslagen vallen waaronder 2 chauffeurs en ook de HR-diensten willen ze hervormen. Daardoor zullen de werknemers met vragen omtrent lonen, tijdskrediet, landingsbanen en pensioen niet meer terechtkunnen bij hun lokale personeelsdienst. De gesprekken in het kader van de wet-Renault, informatie- en consultatiefase lopen momenteel nog voor de aangekondigde ontslagen, waarvan een groot deel in Lummen. Wat de impact van de centralisatie van HR-diensten betreft, zitten we nu woensdag samen aan tafel met de directie.”

“We vrezen voor veel meer ontslagen”

Alex Veris

Vakbond ACV

“Tijdens de ploegenwissel vanmiddag wordt de flyeractie verdergezet aan de hoofdingang. Een delegatie van de andere vestigingen van FrieslandCampina nam ook deel aan de actie. In Lummen worden vooral roomproducten geproduceerd, zoals slagroom in spuitbussen voor de horeca, desserten zoals softijs voor McDonald’s, milkshake, softijs voor de grote fastfoodketens zoals Quick, Burger King en McDonald’s en melkproducten voor Lattiz. Daarnaast leveren ze ook Cécémel en chocomel aan Albert Heijn”, stelt Flaming.

Actie bij Lummens Friesland Campina.© TVL

28 ontslagen in Lummen?

Arbeider Pascal Bosmans voerde ook mee actie. “Ik sta op de notificatiezone en behandel de geblokkeerde producten. In Aalter en Bornem vonden er al flyeracties plaats, vandaag dus in Lummen. Bij ons worden de afdeling Research en Development (R&D) en customer service het hardst getroffen, maar ook een paar losse functies. Ze gaan ze de HR-afdeling doorlichten want die willen ze centraliseren. Daardoor zal de plaatselijke service wegvallen zodat prangende vragen niet dadelijk zullen behandeld worden. In 2015 werd de site in Sleidinge nabij Evergem gesloten, in 2021 werd het winstgevende bedrijf Yoko Cheese in Genk gesloten en 214 mensen ontslagen”, zegt Pascal.

Pascal Bosmans (L) en Alex Veris (R).© Koen Luts

Volgens Alex Veris (ACV) zullen er in Lummen 28 jobs sneuvelen. “Dat was vorig jaar de intentie, maar we vrezen dat het er meer zullen zijn. Het gaat om mensen van de klantenafdeling, in onderzoek en ontwikkeling (R&D), allemaal vitale onderdelen dus van ons bedrijf waar ze willen afslanken. Daar kunnen we niet akkoord mee gaan. Vijf jaar geleden verhuisde de boekhoudafdeling naar Boedapest en die afdeling werkt bijzonder inefficiënt. In Hongarije is er veel personeelsverloop en bij ons is iedereen nu boekhouder geworden om de leveranciers toch betaald te krijgen”, zegt Alex Veris.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer