Amaury Capiot haalde het in een millimetersprint.© AFP

Capiot herrijst na rampjaar in Oman, ook al blijft knie opspelen: “Mogelijk wordt het niet meer zoals vroeger”

Wat een bevrijding voor Amaury Capiot. Na een seizoen vol knieperikelen en carrièretwijfels won hij dinsdag de vierde etappe in de Ronde van Oman. Een deugddoende bevestiging dat de 30-jarige sprinter niet is afgeschreven, al blijft de knie een zorgenkind.

Davy Scheelen

Het was een dubbeltje op zijn kant, maar het dubbeltje viel wel aan de juiste kant. Amaury Capiot won een millimetersprintje tegen Ide Schelling en stak met enige vertwijfeling zijn armen in de lucht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het was inderdaad een nipte zege”, vertelt de trotse Hoepertingenaar van Arkéa-B&B Hotels. “Ik dacht het op de streep wel een beetje te voelen, maar zeker ben je nooit tot je je naam hoort. Het was werken geblazen. Op 25 kilometer zat ik wat ver op een klim, maar mijn team bracht me terug. Ook de laatste kilometers kreeg ik het lastig op een oplopende strook, maar opnieuw was mijn ploeg paraat. Ik moet vooral Embret Svestad Bardseng danken, want hij hield me voorin. Ik was blij dat ik de rode vod zag en kon opschuiven tot positie vijf of zes. Van daaruit lanceerde ik mijn sprint. Vijf meter voor de finish dacht ik nog te laat te komen. Op de finishlijn meende ik wel prijs te hebben.”

“Ik moet trainen in functie van mijn knieën, terwijl je dat zorgeloos wil doen met de rest en volgen. Ik moet me er mentaal over zetten dat het mogelijk niet meer helemaal wordt zoals vroeger”

Amaury Capiot

“Het liep exact zoals ik op tactische bespreking had gezegd”, vult de herrezen renner aan. “Ik hield rekening met wat terugval op die klimmen, maar als de ploeg bij me zou blijven en het vooraan wat stilviel, kon ik bijtrappen. En zo gebeurde het. Nu sta ik hier: trots op wat ik heb verwezenlijkt en vooral terugkijkend op wat ik er allemaal voor moest doen. Het moet nog binnendringen.”

© AFP

Rotjaar

Capiot verwijst uiteraard naar rampjaar 2023, waarin aanhoudende knieproblemen hem nagenoeg een heel seizoen van de fiets hielden. Door twee operaties werkte hij pas in augustus zijn eerste wedstrijdkilometers af. “Er was al wat verbetering op het einde van het seizoen in de Tour of Guangxi. Toch had ik niet de allerbeste winter. Ik moet trainen in functie van mijn knieën. Normaal staat op de derde dag van een trainingsblok een lange duurtraining gepland. Dat lukt nog niet, daarom doe ik die duurtraining op de eerste dag. Dat gaat, maar het is vervelend. Je wil zorgeloos trainen met de rest en volgen. Ik heb niet altijd het beste gevoel bij die knie. Ik moet me er mentaal over zetten dat het mogelijk niet meer helemaal wordt zoals vroeger.”

Daarom geeft Capiot toe verrast te zijn met de overwinning. “Dat is altijd het doel en de ploeg reed voor mij. Maar dat het effectief zou gebeuren, had ik niet zien aankomen. Het liep wel al voortreffelijk in de Muscat Classic, waar ik derde werd. Deze resultaten geven uiteraard vertrouwen voor het voorjaar. Na Tirreno-Adriatico mik ik op wedstrijden zoals de Grote Prijs van Denain, Bredene-Koksijde en Dwars door Vlaanderen. Ook de E3 Saxo Classic, de Ronde en Roubaix staan op de lijst, maar dan in functie van Florian Sénéchal.”

LEES OOK. Ondanks rampseizoen verlengt Amaury Capiot contract bij Arkéa-Samsic met twee jaar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer