Jeugdrechtbank streng voor twaalfjarige die agent neerstak in Peer: “Hij aanvaardde de dood als een mogelijkheid van zijn daden”

peer -

De twaalfjarige jongen die twee jaar geleden een wijkagent in Peer twee keer met een mes stak, is veroordeeld tot 120 uur gemeenschapsdienst. Dinsdag sprak de jeugdrechter het vonnis uit. De verdediging kreeg ongelijk dat de agent de feiten deels zou uitgelokt hebben.

Op 27 januari 2022 regelde de veertiger het schoolverkeer langs de Collegelaan in Peer. Het is die dag zoals altijd aanschuiven geblazen. Iets wat niet naar de zin is van een 17-jarige jongen en zijn mama in de file. Ze beginnen te claxonneren. Onophoudelijk. Het getoeter blijft duren. De agent gaat verhaal halen en de jongen scheldt hem verrot. De identiteitscontrole even verderop aan de combi loopt helemaal uit de hand. Als de agent de 17-jarige fouilleert, komt de moeder er zich mee bemoeien. De vrouw raakt over haar toeren, trapt de agent en krijgt een duw. Ze gaat tegen de grond en haar zoon slaat helemaal tilt. De agent neemt hem in een houdgreep. Wie hij niet in de gaten heeft, is het toen 12-jarige broertje. De scholier valt hem in de rug met een mes aan. “Er trok een vreemde tinteling door mijn lijf en het voelde koud aan. Ik voelde het warme bloed over mijn rug vloeien. Toen zag ik een jongetje van zo’n twaalf jaar weglopen”, aldus het slachtoffer. Zijn long was doorboord en hij moest bij aankomst in het ziekenhuis onmiddellijk naar de operatiezaal.

Poging doodslag

Dinsdag sprak de jeugdrechtbank in Hasselt de straffen uit tegen de inmiddels 14-jarige en zijn vijf jaar oudere broer. De jongste van de twee is schuldig bevonden aan poging doodslag. “Door het gebruik van een vouwmes, de intensiteit, de kracht van de steken en het feit dat er twee messteken werden toegebracht”, aldus persrechter Claudia Reynders. “De minderjarige aanvaardde de dood als een mogelijkheid of gevolg van zijn daden. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van onweerstaanbare dwang die hij zou gevoeld hebben om zijn broer te helpen. “De inspecteur plaatste op een wettige manier een schouderklem.” Volgens de jeugdrechter zag de 12-jarige alles vanop afstand gebeuren en had hij ook kunnen roepen of duwen om de aandacht van de agent te trekken. “Hij benaderde evenwel de inspecteur langs achter en stak met felle kracht twee keer in de rug.”

12-jarige messentrekker krijgt 120 uur gemeenschapsdienst.© TVL

Geen overdreven machtsvertoon

Van enig overdreven machtsvertoon door de inspecteur was volgens de jeugdrechtbank geen sprake. De jeugdrechtbank oordeelde dinsdag dat de minderjarigen totaal geen respect hadden voor een agent in functie die enkel maar op volledig correcte wijze zijn job aan het uitoefenen was. Namelijk het garanderen van de veiligheid van de kinderen in een drukke schoolomgeving. De 12-jarige moet nu een gemeenschapsdienst van 120 uur volgen. Ook zijn hem een leerproject ‘Slachtoffer in beeld’ en nog een tweede leerproject van telkens 20 uur opgelegd. Na de aanval verbleef de messteker drie maanden in een gesloten jeugdinstelling in Mol. Voor zijn broer had de rechtbank een gemeenschapsdienst van 40 uur in petto. Hij maakte zich schuldig aan ongewapende weerspannigheid. Tijdens het proces een maand geleden had de verdediging nog gepleit dat er een gedeelde verantwoordelijkheid was. De agent zou de feiten deels uitgelokt hebben door zijn manier van handelen. Dat argument kieperde de jeugdrechter volledig in de vuilnisbak. Tot grote opluchting van de agent.

Schadevergoeding

Aan de burgerlijke partijen is een schadevergoeding van 500 euro toegekend voor de weerspannigheid en 6.000 euro voor de poging doodslag. Ook stelt de rechtbank een geneesheer-deskundige aan om de opgelopen letsels verder te onderzoeken.

“Met de sanctie op zich hebben wij geen probleem. Wel valt de stempel van poging doodslag ons zwaar”, zegt Eylem Turan advocate van de jongste broer. “Na het bestuderen van het vonnis en de bespreking met mijn cliënt en zijn moeder zullen wij bekijken of we berusten in het vonnis of hoger beroep aantekenen.”

 (GeHo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer