Rusland zette volgens Oekraïne hypersonische ‘superraket’ in tijdens aanval: Zirkon-raket is bijna onmogelijk te onderscheppen

Rusland heeft voor het eerst gebruikgemaakt van de hypersonische raket “Zirkon”, althans dat meldt Oekraïne nadat het fragmenten van een raket na een aanval heeft onderzocht.

lto

De Zirkon-raket kan zo’n 1.000 kilometer ver en tientallen kilometers hoog vliegen. De snelheid van de raket zou naar verluidt negen keer de snelheid van het geluid zijn en dus bijna onmogelijk te onderscheppen. Dat ondervond Oekraïne ook op 7 februari. Toen zouden de Russen namelijk gebruik hebben gemaakt van die raket. Bij aanvallen die dag kwamen vijf mensen om het leven en werden delen van het energienetwerk beschadigd, meldt het Oekraïense Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut van Forensische Expertise op Telegram.

(Lees verder onder de foto)

De hypersonische raket zou heel moeilijk zijn om te onderscheppen© rr

“Markeringen op de onderdelen en fragmenten, de identificatie van componenten en onderdelen en de kenmerken van het relevante type wapen wijzen op het allereerste gebruik van de Zirkon in de strijd”, schreef het op Telegram met een video waarop tientallen brokstukken te zien zijn, vermoedelijk afkomstig van de raket.

Volgens Reuters is er nog geen verklaring gekomen van Rusland. Maar Poetin dreigde bij het begin van de oorlog al met het gebruik van zulke hypersonische wapens. Het is een prestigeproject van de Russische president met als doel een voorsprong te hebben op de rest van de wereld en dus ook geopolitiek sterker te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer