Ga naar de inhoud

Nina Sterckx wil op het EK gewichtheffen vooral scoren voor de Spelen: "Op training breekt ze al records"

 di 13 februari 2024 10:37
Nina Sterckx in actie.

Nina Sterckx staat nog steeds in een stevige spreidstand. De Belgische gewichthefster kan zich zowel in de -49 kilogram als de -59 kilogram nog plaatsen voor de Olympische Spelen. Op het EK in Sofia deze week hoopt Sterckx alvast wat klaarheid te scheppen voor zichzelf. "Ze is er vooral met het oog op Parijs", legt haar manager Tom Goegebuer uit.

Zoals vele atleten is ook Nina Sterckx momenteel volop bezig met haar kwalificatie voor de Olympische Spelen.


De gewichthefster is deze week het speerpunt van de grootste Belgische delegatie (zeven vrouwen en één man) ooit op een EK gewichtheffen en hoopt er alvast een belangrijke stap richting Parijs te zetten.


"We sluiten een medaille op het EK zelf niet uit, maar Nina (Sterckx, red.) is er toch vooral om haar persoonlijke record te verbeteren en zichzelf zo een gunstigere plaats op de olympische ranking te schenken", legt haar manager Tom Goegebuer uit.

 

"Ze voelt zich weer beter na een moeizamere periode in december. Volledig topfit is ze nog niet, maar ze zou wel in staat moeten zijn om al een stapje voorwaarts te zetten. Daarna hebben we nog tijd om te pieken naar eind april om het olympische doel uit de brand te slepen."

 

Bij het gewichtheffen plaatsen enkel de atleten die eind april - na de laatste wedstrijd in Thailand - in de top 10 gerangschikt staan, zich rechtstreeks voor Parijs 2024.

Tien kilogram afvallen zou toch opnieuw heel wat mentale moeite vragen van Nina.

Tom Goegebuer

Toch zit Sterckx nog met een serieus dilemma.

Onze landgenote maakt in twee gewichtscategorieën nog een goede kans om zich te kwalificeren. Ze staat voorlopig zevende in de -49 kilogram-klasse. En in de -59-klasse staat ze elfde, maar één van de deelneemsters in de top 10 zou zich naar alle waarschijnlijkheid terugtrekken in de discipline.


"Om risico's te vermijden, zal Nina op het EK en waarschijnlijk ook daarna deelnemen in de -59-klasse, waar ze virtueel elfde staat. Ze hoopt daar toch enkele plaatsjes te winnen en zo kan ze in april nog steeds kiezen in welke discipline ze zou willen deelnemen in Parijs."

 

"Op training zien we ze alvast nieuwe records breken in de zwaardere gewichtsklasse. En tien kilogram afvallen zou toch opnieuw heel wat mentale moeite vragen van Nina. Bij de uiteindelijke keuze zullen we dan goed moeten afwegen waar haar beste kans ligt. Dat zal afhangen van de concurrentie, maar ook van haar eigen progressie."

Het EK zal woensdag alvast wat klaarheid moeten scheppen.

Gerelateerd: