Emotionele oproep van 3 jonge huisartsen: "Te weinig tijd voor patiënten, maar vaak enige steunpilaar voor ouderen"

Drie jonge huisartsen aan de kust doen een emotionele oproep op Facebook, in een groep met duizenden artsen. Ze klagen aan dat ze met te weinig zijn en dus amper tijd hebben voor hun patiënten. Minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkt aan maatregelen, maar die zullen volgens de dokters het verschil niet maken.

De drie jonge huisartsen uit De Panne, Middelkerke en Leffinge trokken aan de alarmbel in een besloten Facebook-groep van dokters, dat schrijft de krant De Standaard. Ze kregen massaal steun van hun collega's. "Zelfs radiologen, die eigenlijk heel gespecialiseerd bezig zijn, wilden ons helpen", vertelt Loesia Tryssesoone (32), huisarts in De Panne.

De drie artsen klagen onder meer de hoge werkdruk aan: "We kunnen de goeie zorg niet meer garanderen. Er zijn gewoon te weinig huisartsen, waardoor we meer patiënten moeten behandelen. We beperken onze tijd dan, maar op een kwartier kunnen we helaas niet veel doen."

"Consultaties duren nu eenmaal langer dan vroeger, want we moeten rekening houden met meerdere medicijnen en ziektes tegelijk. Patiënten zijn ook mondiger geworden, ze durven discussiëren nadat ze thuis al eens iets hebben opgezocht over de ziekte."

Geen babbeltje met patiënten

"Ik ben huisarts geworden omdat ik het leuk vind om een band op te bouwen met de patiënten, dan heb je tijd nodig. De familie leren kennen bijvoorbeeld en weten wat er gebeurt in het leven van die patiënt. Als je die persoon kent, dan heb je al de helft van de genezing in de hand."

We zijn meer dan dokters, we zijn gesprekspartners.

Loesia Tryssesoone, huisarts

"Nu is er te weinig tijd om met onze patiënten te spreken, zeker met de oudere bevolking. De kust is de meest vergrijsde regio van het land. Voor ouderen zijn wij vaak de enige steunpilaren. We zijn meer dan dokters, we zijn gesprekspartners. Ik wil dan eens 10 minuten langer met hen spreken, want dat zal hen deugd doen, maar daar is te weinig tijd voor. Er staan alweer mensen op de deur van een overvolle wachtzaal te bonken."

Brief van Vandenbroucke

Minister voor Gezondheidszorg Frank Vandenbroucke (Vooruit) stuurde al een brief naar de huisartsen, waarin hij begrip toonde. Hij verwijst ook naar eerdere maatregelen, zoals het optrekken van de artsenquota, zodat meer studenten aan de huisartsenopleiding kunnen beginnen. Ook de "New deal" moet het werk voor huisartsen verlichten.

"Ik begrijp dat het voor jullie soms te traag gaat", valt er te lezen in de brief. "Ik begrijp ook dat de informatie vaak onvoldoende doorsijpelt en dat jullie soms onvoldoende tijd hebben om met de veranderingen aan de slag te gaan. Maar dat mag ons niet beletten vooruit te denken. Meer van hetzelfde zal immers geen oplossing bieden."

Niet blij met brief

De jonge artsen zijn allerminst opgezet met de reactie van Vandenbroucke. "Hij somt alleen de maatregelen op die hij doorgevoerd heeft, maar echt luisteren doet hij niet. Bij al die maatregelen hebben wij wel wat bedenkingen. Zo weten we bij de quota niet of hij ook de quote specifiek voor huisartsen zal verhogen."

Vandenbroucke wil verpleegkundigen bij huisartsen laten werken, maar zij vormen al een knelpuntberoep. Waar gaat hij ze halen?

Loesia Tryssesoone, huisarts

"Hij wil ook meer wachtposten sluiten 's nachts, zodat we een groter gebied moeten behandelen. In Veurne is dat niet haalbaar, dan moeten wij een veel grotere regio verzorgen en dat met 2 auto's. Met zijn "New deal" wil hij verpleegkundigen bij huisartsen laten werken, maar zij vormen al een knelpuntberoep. Waar gaat hij die halen? Het lijkt ons gewoon allemaal niet haalbaar."

"Het toont dat hij niet weet hoe het er op het terrein aan toe gaat. Hij moet er samen met ons voor zorgen dat het beroep van huisartsen aantrekkelijker wordt. Dat zal volgens ons het grootste verschil maken."

Vlaams Patiëntenplatform erkent probleem

"We zien het in bevragingen bij patiëntenverenigingen ook altijd terugkomen. Patiënten hebben het gevoel dat hun arts minder tijd voor hen heeft", zegt beleidsmedewerker Thomas

Volgens Deloffer kan dat ervoor zorgen dat de kwaliteit van zorg achteruit gaat. "Er is vaak enkel de ruimte om 1 probleem te bespreken per consultatie. Maar het is belangrijk dat patiënten de kans krijgen om ook andere, minder urgente, problemen te kunnen aankaarten."

Volgens Deloffer kan die tijdsdruk op termijn zorgen voor een vertrouwensbreuk. "Patiënten krijgen het gevoel dat ze niet alles kunnen of mogen vertellen. Daardoor kan de kwaliteit van de zorg afnemen."

Meest gelezen