Bondscoach Dario Gjergja rekent onder meer op Ismael Bako op een sterke start in de EK-kwalificatieronde.© BELGA

Basketbal EK-kwalificatie Belgian Lions

Zestien Belgian Lions voor Slowakije en Spanje: mix van ervaring en nieuwe generatie

Brussel -

Bondscoach Dario Gjergja en zijn sportieve staf presenteren een selectie van zestien Belgian Lions voor de eerste window van de EK-kwalificatieronde. De Belgian Lions vatten op donderdag 22 februari de EK-kwalificatieronde in Bratislava en versus Slowakije aan. Op zondag 25 februari ontvangen de Belgian Lions in Charleroi Europees kampioen en wereldmacht Spanje. De Belgische selectie gaat voor een zesde opeenvolgende Eurobasket.

Patrick Ceulemans

In de zestienkoppige selectie zit een mix van ervaring (o.a. Pierre-Antoine Gillet, Jean-Marc Mwema, Retin Obasohan, Kevin Tumba, Ismael Bako, Hans Vanwijn, Loïc Schwartz) en Next Gen met Thijs De Ridder, Siebe Ledegen, Joppe Mennes, Jo Van Buggenhout, Milan Samardzic, Niels Van Den Eynde en Vrenz Bleijenbergh.

“Sommige ‘anciens’, zoals Kevin Tumba die momenteel de beste rebounder en shotblocker van de BNXT League is, presteren momenteel sterk,” aldus High Performance Manager Jacques Stas. “Ze hebben tevens duidelijk aangegeven dat ze willen helpen voor de kwalificatie. De integratie van de nieuwe generatie gaat door met 7 spelers onder de 25 jaar. Ons doel: Eurobasket 2025 (27 augustus-14 september) met alle beste Belgische spelers... inclusief Toumani Camara (Portland Trail Blazers) en AJ Mitchell (UG SANTA Barbara).”

Het is voor het eerst sinds 2015 dat de Belgian Lions opnieuw in de Dôme van Charleroi zullen aantreden. De twee overige windows richting het EK van 2025 worden afgewerkt tussen 18 en 26 november 2024 en 17 en 25 februari 2025. Van de acht poules van vier is de top-2 en de vier beste derdes geplaatst voor het EK van 2025. Gastland Letland, dat met de Belgian Lions, Spanje en Slowakije in poule C zit, Finland, Polen en Cyprus zijn rechtstreeks geplaatst voor Eurobasket.

Selectie: Ismael Bako (Kazan), Vrenz Bleijenbergh (Merkezefendi), Thijs De Ridder (Bilbao), Jonas Delalieux (Limburg United), Pierre -Antoine Gillet (Oostende), Siebe Ledegen (Okapi Aalst), Joppe Mennes (Oostende), Jean-Marc Mwema (Antwerp Giants), Retin Obasohan ((Tortona), Mattias Palinckx (Kangoeroes Mechelen), Milan Samardzic (Spirou Charleroi), Loïc Schwartz (Saint Quentin), Kevin Tumba (Luik), Jo Van Buggenhout (Antwerp Giants), Niels Van Den Eynde (Kangoeroes Mechelen), Hans Vanwijn (Hapoel Holon)

© AFP

Spanje rekent Rubio

Ricky Rubio heeft een plaats gekregen in de Spaanse selectie voor de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2025, tegen Letland en België. Dat heeft de Spaanse bondscoach Sergio Scariolo dinsdag gemeld. De 33-jarige Rubio kwam zes maanden niet in actie om aan zijn mentale gezondheid te werken.

Titelverdediger Spanje opent zijn kwalificaties op dinsdag 22 februari in Zaragoza tegen Letland en maakt op zondag 25 februari de verplaatsing naar Charleroi voor het duel met de Belgian Lions. Rubio zit alvast in de selectie voor beide wedstrijden.

Rubio zette vorige week zijn handtekening onder een contract tot het einde van het seizoen bij FC Barcelona. De Spanjaard hervatte tien dagen voordien de trainingen bij de Catalaanse topclub na een pauze van een half jaar vanwege psychische problemen. Rubio maakte begin 2024 bekend een punt te zetten achter zijn NBA-carrière. Hij was twaalf jaar actief in de Verenigde Staten voor achtereenvolgens Minnesota, Utah, Phoenix en Cleveland. Deze zomer liet hij zijn contract bij de Cavaliers ontbinden. Hij gaf aan te sukkelen met mentale gezondheidsproblemen. Hij miste zo ook het WK met Spanje. Sindsdien kwam hij niet meer in actie.

Rubio was een sterkhouder in het Spaanse team dat zich in 2019 tot wereldkampioen kroonde. Hij pakte ook twee olympische medailles, zilver in Peking in 2008 en brons in Rio de Janeiro in 2016, en twee Europese titels (2009 en 2011).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer