NAVO-topman Jens Stoltenberg naast Donald Trump.© AP

NAVO na uithaal Donald Trump: “Twintigtal Europese landen haalt 2 procentregel in 2024”

Ongeveer twintig NAVO-landen zullen dit jaar de doelstelling om 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan defensie te besteden halen. Dat verklaarden bronnen dicht bij het bondgenootschap, een paar dagen nadat Donald Trump kritiek had geuit op de slechte betalers in Europa.

mtm
Bron: BELGA

De schatting, die afkomstig is van de NAVO, zal woensdag openbaar worden gemaakt door secretaris-generaal Jens Stoltenberg tijdens een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de NAVO in Brussel.

LEES OOK. “Trump zal VS uit NAVO halen als hij verkozen wordt”

De NAVO-landen, waarvan 29 van de 31 Europees zijn, hebben zich in 2006 verplicht om dit doel te bereiken, maar slechts elf van hen zaten vorig jaar boven de grens van 2 procent, volgens een eerdere schatting van het bondgenootschap.

Deze verhoging van de militaire uitgaven wordt al lange tijd geëist door de Verenigde Staten. Vorige week herinnerde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump hier nog eens aan in niet mis te verstane bewoordingen.

LEES OOK. EU-buitenlandchef Josep Borrell reageert op uitspraken Donald Trump: “NAVO is geen alliantie à la carte”

België

België is een van de slechtste leerlingen wat de 2 procentregel betreft. Ons land bengelt onderaan de lijst, samen met Spanje en Luxemburg. Volgens de laatste cijfers van het Rekenhof (in 2023) bedroegen de defensie-uitgaven 1,21 procent van het bbp.

LEES OOK. Ook met nieuwe F-35’s en extra budget haalt België NAVO-norm niet, aan de oostgrens springen ze wel vlot over de lat van Trump

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER