Brusselaar die huis koopt, doet dat gemiddeld op 40-jarige leeftijd en voor half miljoen euro

© Shutterstock

Uit een analyse van de vastgoedmarkt van de Federatie van het Notariaat (Fednot) blijkt dat Brusselaars die een woning kopen, dat doen op een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Ze doen dat aan een mediaanprijs van om en bij een half miljoen euro voor een huis, 250.000 euro voor een appartement.

mtm
Bron: BELGA

Uit de cijfers voor het jaar 2023 blijkt alvast dat de macro-economische context een grote impact had op de evolutie van de vastgoedmarkt in het Vlaamse, Waalse en Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Onder meer de inflatoire krachten in de economie, de gestegen rentevoet en een daling van het aantal toegekende hypotheken spelen de Belgische vastgoedmarkt parten in de periode 2019-2023. Volgens Fednot wordt bij aanvang van 2024 voor het eerst een kentering en stabilisatie van de vastgoedmarkt ingezet.

Hoewel de vastgoedactiviteit in Brussel en Wallonië licht stijgt (0,4 procent en 0,9 procent), is in Vlaanderen de economische activiteit op het vlak van huizen en gebouwen met -2,4 procent gedaald in het jaar 2023. Het aantal verkoopakten van huizen daalt sterk in de drie gewesten. De daling van het aantal verkoopakten in Vlaanderen is het grootst, goed voor -16,9 procent. Wallonië en Brussel kennen een daling van respectievelijk -12,1 procent en -12,4 procent.

Gemiddeld gezien koopt de Belg een huis op zijn 39ste levensjaar, al is dat voor Brusselaars sinds 2023 40 jaar geworden. Ongeveer 83,3 procent van de Brusselse huizenjagers is jonger dan 50 jaar. Slechts 3,2 procent van de Brusselse kopers was 65-plus.

LEES OOK. Huurprijzen gaan de lucht in, wat kan de politiek doen om te helpen?

De Brusselaar telt een mediaanprijs neer van bijna een half miljoen euro (495.000) voor een huis, 250.000 euro voor een appartement in de stad. Voor appartementen gaat het over een prijsstijging van 6 procent in vergelijking met 2022, voor huizen over 1 procent sinds 2022 en 25,3 procent in vergelijking met 2019. Op het nationale niveau bedraagt de mediaanprijs 289.000 euro voor een huis.

Stad ontvluchten

Dat heeft volgens Jean Martroye, woordvoerder van notaire.be, tot gevolg dat jonge kopers de stad ontvluchten en in de Vlaamse rand of Vlaanderen een eerste huis aankopen, vooral ook als gevolg van de lagere registratierechten. De hervorming van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) ging in vanaf 2022 en verlaagde de registratierechten van 6 naar 3 procent. “In Brussel zijn de registratierechten verhoogd, dat is dan ook de reden dat meer en meer jonge kopers naar het Vlaams gewest trekken”, aldus Martroye.

Ondanks de hoge prijzen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, zijn er ook grote verschillen terug te vinden tussen de negentien Brusselse gemeenten onderling. Zo kan men Brussel op basis van louter de mediaanprijs opdelen in drie verschillende woonzones. In het westen en noordwesten van het gewest, met gemeenten Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Ganshoren, Jette en Sint-Agatha-Berchem, ligt de mediaanprijs voor huizen op 405.000 euro. In Brussel-stad, Evere, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node ligt de mediaanprijs tussen de 418.000 en 462.000 euro.

Vooral in het zuiden en zuidoosten van het Gewest zijn hoge mediaanprijzen terug te vinden. In Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel betaal je meer dan mediaanprijs van 495.000 euro. Sint-Pieters-Woluwe kent daarbovenop ook nog eens de hoogste huizenprijzen van het land.

LEES OOK. Mag je jouw woning verhuren en hoeveel huur kun je vragen? Tips voor de beginnende huisbaas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen