Minister Vincent Van Peteghem: “Vermijden dat Europa bij ons het stuur gaat overnemen”

© Union Europeenne

De volgende federale regering kan de budgettaire problemen niet langer doorschuiven en moet vermijden dat de Europese Unie “bij ons het stuur gaat overnemen”. Die waarschuwing bracht minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dinsdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

mtm
Bron: BELGA

Als huidig voorzitter van de Raad sloot Van Peteghem het voorbije weekend een akkoord met het Europees Parlement over een hervorming van de wijze waarop de EU toeziet op de nationale begrotingen. Binnen dat kader lijkt België met zijn enorme tekort en hoge staatsschuld aan te kijken tegen een budgettaire inspanning van naar schatting 27 miljard euro over zeven jaar.

Van Peteghem beklemtoont dat de huidige regering al inspanningen levert. Maar het is volgens hem onvermijdelijk dat de nieuwe regeringscoalitie na de verkiezingen van juni een meerjarig begrotingstraject zal moeten uittekenen met grondige hervormingen op domeinen als pensioenen en gezondheidszorg, waar de uitgaven de komende jaren fors gaan toenemen.  

“We zijn op een punt gekomen dat we dat niet kunnen blijven doorschuiven”, waarschuwt minister Van Peteghem. “Vandaag zitten wij nog in de driver’s seat. We moeten vermijden dat we op het Europese strafbankje komen en dat Europa zaken gaat opleggen”, klinkt het.

Want in vergelijking met het huidige kader bieden de nieuwe regels de lidstaten weliswaar meer flexibiliteit en een op maat gemaakt traject over langere termijn, als pasmunt zou er nadien ook harder opgetreden worden. “Je krijgt meer flexibiliteit, maar dat betekent ook dat men achteraf strenger zal zijn en de sancties effectiever zal toepassen”, aldus Van Peteghem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen