Jonge boeren uit Essen, Kalmthout en Wuustwezel trokken in colonne naar de Antwerpse haven.© BELGA

Ruim tachtig jonge boeren uit Noorderkempen bezetten kaai 730 in Antwerpse haven: “We blijven staan tot stikstofdecreet wijzigt”

Essen, Kalmthout, Wuustwezel -

Vanuit Kalmthout vertrok vanochtend om vier uur een colonne van ruim tachtig tractoren uit de Noorderkempen naar Stabroek. Ze vatten er post op het verkeersknooppunt met de snelweg. Ze blijven er staan tot de Vlaamse regering het stikstofakkoord aanpast.

Elke Lamens

LIVE. Boerenprotest houdt ons land in de greep: volg alles hier

“Dit protest komt van onderuit. Het initiatief komt dit keer van de boeren zelf. Het zijn vooral wij, jonge boeren, die onze toekomst voor onze ogen zien wegsmelten. Dat is het levenswerk van soms verschillende generaties in de familie”, reageren enkele boeren uit Essen. Ze hebben de krachten gebundeld met collega’s uit Kalmthout, Wuustwezel en de Noorderkempen. “We blijven hier staan tot we een duidelijk signaal van de politiek krijgen dat er wat verandert. We zijn erop voorbereid. We krijgen heel veel voeding van onder meer bakkers, beenhouwers en partners aan wie we leveren. Dat geeft ons wel het gevoel dat velen achter ons staan.”

“Ongelijkheid is te groot”

Wat hen vooral dwarszit, is het grote onevenwicht op verschillende vlakken in het stikstofakkoord. “In de eerste plaats mag de industrie veertig keer meer uitstoten dan de landbouwers. Wij krijgen daarnaast het verwijt dat we produceren voor de export. Maar wat dan met bedrijven als Ineos hier in de Antwerpse haven, of met Volvo Cars Gent? Die exporteren toch ook?”

“De industrie stoot veertig keer meer uit dan wij”, zeggen de jonge boeren.© BELGA

“Een tweede belangrijke ongelijkheid waarvoor we vandaag op straat komen, is dat de overheid nu geld gebruikt om van landbouwgronden bossen te maken. Daardoor komen we weer dichter bij natuurgebied en gelden er weer strengere richtlijnen. Daarnaast wil men nu wel betere prijzen met de retailsector onderhandelen, maar door de handelsakkoorden moeten we blijven opboksen tegen onder meer goedkoper vlees uit Zuid-Amerika en eieren uit Oost-Europa, dat aan veel minder strenge eisen moet voldoen dan onze productie. Die ongelijkheid is een constante die steeds terugkomt.”

Een laatste grief die de boeren op de maag ligt, is de grote administratieve last. “Door al die akkoorden en plannen, nationaal en Europees, worden we alleen maar overstelpt met regelgevingen. Hierdoor stijgt ook de administratie die daarmee gepaard gaat, en ten koste van ons werk op het land en met de dieren. Dit moet stoppen”, slaken ze een noodkreet.

LEES OOK. Boeren ontgoocheld na overleg met Vlaamse regering, maar ook binnen regering is er verdeeldheid

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners