© EPA-EFE

UEFA verhoogt prijzengeld voor Champions League met half miljard euro, Belgisch kampioen kan mee profiteren

Het prijzengeld in de Champions League gaat vanaf volgend seizoen met een half miljard euro omhoog. Daar kan de volgende Belgische kampioen van mee profiteren als die erin slaagt resultaten neer te zetten op het kampioenenbal.

Sam Vergauwen en Wim Conings

De hertekende Champions League, die volgend seizoen start en 36 in plaats van 32 teams zal tellen, zal een totale prijzenpot van 2,46 miljard euro hebben. Dat is een kleine 500 miljoen euro meer dan de twee miljard die de Europese voetbalbond UEFA uitdeelt in de huidige editie.

De UEFA heeft nog niet bekendgemaakt hoe dat geld exact verdeeld zal worden, maar kondigde het wel al wijzigingen aan zijn verdeelsleutel aan. En die komen de Belgische clubs niet slecht uit. Clubcoëfficiënten en aandeel van de tv-markt, twee onderdelen waar Belgische clubs traditioneel minder goed op scoren, worden minder belangrijk voor de berekening van het prijzengeld.

Resultaten worden belangrijker

Er zal wel een groter percentage van de koek naar prestatiebonussen gaan. De 2,8 miljoen euro en 930.000 euro die een zege en draw nu opleveren, zouden nog stijgen, terwijl het aantal groepswedstrijden toeneemt van zes naar acht. Met andere woorden: twee kansen meer om geld in de kas te brengen. Dat zet de deur open voor meer prijzengeld voor de volgende Belgische kampioen, die de eerste Belgische vertegenwoordiger in de hertekende Champions League zal worden. Maar dus wel op voorwaarde dat er gepresteerd wordt...

De UEFA kondigde ook nog aan dat de Europa League het met 100 miljoen euro extra prijzengeld mag doen (van 465 naar 565 miljoen euro). Het kleinste broertje, de Conference League, krijgt dan weer 50 miljoen euro extra ter beschikking (van 235 naar 285 miljoen euro).

Vanavond gaat de Champions League, na een rustperiode van twee maanden, weer van start met de heenwedstrijden van de 1/8ste finales. Donderdag hervatten de Europa League en Conference League met een tussenronde om de 1/8ste finales te bereiken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer