Het Heerse Rode Kruis nodigde enkele gulle schenkers uit om hen te laten kennismaken met de werking.© frmi

Heerse Rode Kruis laat schenkers werking ontdekken

Heers -

Het Rode Kruis van Heers is in februari gestart met een nieuwe cursus ‘Eerste hulp en helper’, die het onder meer dankzij giften van inwoners kan realiseren.

Frank Missotten

“We hebben elf deelnemers die begin maart hun examen afleggen”, vertelt voorzitter Paul Lennertz. “Om hun brevet te halen, moeten ze verschillende noodsituaties correct beoordelen en behandelen, zoals brandwonden, een beroerte of hartfalen. Lesgever Marc Lambillotte leert ze ook reanimeren met en zonder hulpmiddelen.” Het Heerse Rode Kruis telt twaalf actieve vrijwilligers. “We doen om de drie maanden de bloedafname in het administratief centrum en houden ons bezig met tal van preventieve hulpacties, zowel in Heers als buiten de gemeente. Daarnaast staan we dus in voor de initiatielessen Eerste hulp en reanimatielessen Hartveilig voor alle inwoners”, vertelt Paul.

Giften

Voor al die activiteiten is er uiteraard wel geld nodig. “Zo hebben we recent nog een koffer met zes reanimatiepoppen en bijhorende AED-trainers aangekocht voor liefst 3.700 euro”, legt Paul uit. “Ook ander lesmateriaal en medisch materiaal, kleding, brancards of tenten kosten ons handenvol geld. Gelukkig kan de afdeling in Heers op heel wat giften rekenen. Daarom willen we vanaf dit jaar die mensen eens in ons lokaal uitnodigen om hen te tonen wat we met hun geld doen en de werking van onze afdeling te leren kennen.”

Haakwerk

Twee van die gulle gevers die zo mochten kennismaken met het plaatselijke Rode Kruis, zijn Godelieve Vanhees uit Veulen en Gerda Vanderbemden uit Mechelen-Bovelingen. Deze kwieke dames verkochten de voorbije maanden snoepzakjes en speldenkussentjes voor het Rode Kruis. “We konden zo 450 euro overhandigen”, vertelt Gerda. “Godelieve deed al het haakwerk, ik hield me bezig met de verkoop op eetfestijnen, kienavonden en de gezinsdag van de gemeente. Het is fijn om met eigen ogen te zien dat dit geld zo goed besteed wordt.” Ook de kerkfabriek van Veulen schonk de opbrengst van het kerstconcert in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk integraal aan het Rode Kruis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer