©Annabel Podeveyn

Voil Jeanetten trekken door straten van Aalst: “Dit is onze hoogdag”

Op de derde dag van Aalst Carnaval trekken traditioneel de Voil Jeanetten door de straten. Dat zijn duizenden mannen die zich als vrouw verkleden, steevast met enkele vaste attributen. 

Op dinsdag is het de beurt aan de Voil Jeanetten op Aalst Carnaval: duizenden als vrouw verklede mannen trekken dan door de straten van Aalst. De échte Oilsjterse Voil Jeanet valt makkelijk te herkennen aan zijn bontjas, kinderkoets, vogelkooi met haring, kapotte paraplu en lampenkap als hoofddeksel. 

©Annabel Podeveyn

Maar het belangrijkste kenmerk van de Voil Jeanet is zijn mentaliteit om de spot te drijven met alles en iedereen, in de eerste plaats met zichzelf.

De Voil Jeanet is een typisch voorbeeld van het omkeringsritueel tijdens Carnaval waarbij man vrouw wordt om de gangbare maatschappelijke orde te verstoren

©Annabel Podeveyn

Wie geen geld had voor een kostuum vermomde zich met wat er thuis te vinden was. Mannen namen hun toevlucht tot de afgedragen kledij van hun vrouw of moeder. Dit verklaart meteen ook de scheldnaam ‘Voil Jeanet’.

“Dit is onze hoogdag”, zegt een Voil Jeanet. “De kameraadschap is voor ons heel belangrijk, maar ook de traditie.” Ook voor een andere deelnemer is de traditie belangrijk: “Dit moet blijven bestaan. We kunnen ons uitleven, dit is het hoogtepunt van Aalst Carnaval.”

©Annabel Podeveyn

BEKIJK - "Het was een goede carnaval hé kameraad": De Voil Jeanetten hebben er duidelijk zin in op de slotdag van hun carnaval:

Videospeler inladen...

Meest gelezen