Direct naar artikelinhoud
UpdateBrussel

Schietpartij aan Brusselse Hallepoort met oorlogswapen, één vrouw aangereden tijdens vlucht daders

De Hallepoort in Brussel (archiefbeeld).Beeld Marc Baert

In Brussel heeft aan het Jacques Franckplein, vlak bij de Hallepoort, deze namiddag een schietpartij plaatsgevonden. Dat melden verschillende media en de lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) bevestigt het nieuws. Volgens de burgemeester van Sint-Gillis werd er met een oorlogswapen in de lucht geschoten, en raakte één persoon gewond toen die werd aangereden door het voertuig van de daders.

en

“Rond 14 uur werden de politiediensten van politiezone Zuid opgeroepen voor geweerschoten ter hoogte van het Jacques Franckplein in Sint Gillis”, zegt parketwoordvoerder Stefan Vandevelde. “Volgens de eerste vaststellingen werden er schoten gelost maar werd er niemand gewond. De daders van de feiten hebben de vlucht genomen via een voertuig. Tijdens hun vlucht werd een vrouw aangereden en meerdere wagens.”

Het parket heeft intussen de eerste onderzoeksdaden bevolen, namelijk het verhoren van getuigen, het cameraonderzoek en de tussenkomst van het laboratorium van de federale gerechtelijke politie.

“Een ballistisch expert werd ook aangesteld”, klinkt het. “Het onderzoek wordt actief voortgezet om de juiste omstandigheden van het voorval te achterhalen. In het belang van het onderzoek geeft het parket geen verdere commentaar over deze zaak.”

Burgemeester Jean Spinette reed kort nadat de schietpartij zich had voorgedaan met de fiets voorbij het Jacques Franckplein. “Volgens de informatie waarover ik beschik zou er in de lucht geschoten zijn met een oorlogswapen”, aldus Spinette. “Eén kogel boorde zich door een raam, maar de schoten veroorzaakten geen gewonden. Wel raakte een persoon gewond toen hij werd aangereden door het voertuig waarin de daders vluchtten in de richting van Anderlecht. Dat voertuig zou in de Grondelsstraat een ongeluk gehad hebben en achtergelaten zijn, waarna de inzittenden te voet zouden gevlucht zijn.”

Volgens de burgemeester is hij, net zoals zijn burgers, zwaar onder de indruk van de feiten, maar niet verrast: “We zijn in shock, maar dit zat eraan te komen. We hebben niet meer te maken met kleine dealertjes die wat bijverdienen, we staan voor een fenomeen dat ongekende, bijna industriële proporties heeft aangenomen, met bendes die een echte territoriumoorlog uitvechten, bij ons, in Anderlecht, in Brussel.”

“Politie en justitie hebben mijn volle steun, zij doen wat ze kunnen, maar hebben de handen vol”, zegt Spinette. “In het park daar wordt open en bloot gedeald, de dealers zitten er bijna schaamteloos op de bankjes. Onze lokale politiemensen pakken regelmatig dealers op met aanzienlijke hoeveelheden drugs en geld, maar vaak moeten ze worden vrijgelaten omdat het parket te veel werk heeft. Dit is een probleem dat veel hogerop, aan de bron, zou moeten aangepakt worden, en daar zal een collectieve inspanning voor nodig zijn van de lokale en federale politie, en van justitie.”

Het is de tweede keer in enkele dagen dat de buurt wordt opgeschrikt door een schietpartij. Zondagavond raakten twee mensen zwaargewond bij een schietpartij in de Lacaillestraat, op wandelafstand in de Marollenwijk. Die daders zijn nog op de vlucht.