Foto louter ter illustratie
Nicolas Landemard / Le Pictorium

Israël was vorig jaar derde eindbestemming van wapenexport uit Vlaanderen

Israël was vorig jaar na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de voornaamste eindbestemming van de vergunde Vlaamse wapenexport. In totaal verleende Vlaanderen in 2023 negen vergunningen voor de uitvoer van militaire goederen naar Israël, zo blijkt uit de maandverslagen van de Vlaamse dienst Controle Strategische Goederen.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat slechts een van die negen uitvoervergunningen werd toegekend nadat de oorlog tussen Hamas en Israël was uitgebroken op 7 oktober. In december werd zo de uitvoer van onderdelen voor een militair voertuig (infrarood- en warmtebeeldapparatuur) naar Israël goedgekeurd.

De eindgebruiker van die goederen is volgens het maandverslag het Deense ministerie van Defensie. Sinds 2006 geldt in Vlaanderen een beleidslijn waarbij geen uitvoer of doorvoer wordt goedgekeurd die de versterking van de militaire capaciteit van het Israëlische leger inhoudt. 

Marokko, Brazilië en Oekraïne

Met uitzondering van de levering in december, voerde ons land steevast militaire technologie uit om onder meer een doelwit te detecteren, identificeren, verkennen of te volgen naar de Israëlische Defensie-industrie.

In december werden ook twee uitvoervergunningen naar Israël, met Marokko als eindgebruiker, geweigerd. De goederen, infrarood- en warmtebeeldapparatuur, zouden namelijk kunnen worden ingezet in een regionaal gewapend conflict, oordeelde de dienst. Daarnaast werden er vorig jaar vijf uitvoervergunningen verleend aan Brazilië en vier aan Oekraïne. 

Forse daling

In vergelijking met 2022 is de Vlaamse wapenexport fors gedaald. Alle uitvoervergunningen samen waren vorig jaar goed voor een waarde van ruim 118 miljoen euro. Dat is bijna 300 miljoen euro minder dan het jaar ervoor. Er werden 54 vergunningen voor definitieve uitvoer en 18 vergunningen voor tijdelijke uitvoer toegekend. 

De Vlaamse wapenhandel bestaat voornamelijk uit uitvoer van technologieën, zoals onderdelen voor vliegtuigen, voertuigen en andere uitrustingen, die in de meeste gevallen bestemd zijn voor buitenlandse defensiebedrijven. Vlaamse bedrijven leveren slechts in beperkte mate rechtstreeks aan buitenlandse strijdmachten.  

Verder is het aantal doorvoervergunningen vorig jaar verdubbeld. Een aanzienlijk deel van de doorvoervergunningen (5 dossiers) had Oekraïne als eindbestemming.

Meest gelezen