Doodgeschoten hond woonde drie weken bij nieuw gezin: “Ergste is dat wij als mishandelaars afgeschreven worden”

Mortsel -

“De bijtwonden doen pijn, maar het ergste is om valselijk beschuldigd te worden van dierenmishandeling”, getuigt Vicky De Meutter. Zij en haar vriend Sven werden vrijdagavond zwaar toegetakeld door hond Troubles, een pocket bully die nog maar drie weken bij hen was na eerdere mishandelingen. De politie schoot de viervoeter uiteindelijk dood op straat.

Nette Loots, Jarit Taelman

“We zien af van de pijn, fysiek en mentaal”, getuigt baasje Vicky De Meutter. “De bijtwonden zijn heel diep, maar het ergste is valselijk beschuldigd worden als dierenmishandelaars terwijl we net het beste voorhadden met de hond. Bij zijn voormalig baasje werd hij mishandeld, wij probeerden hem weer op te voeden.”

LEES OOK. American Stafford valt baasje aan in Mortsel, politie schiet hem dood: “Hij was de hond al op café aan het jennen”

Het is drie weken geleden dat Vicky een telefoontje kreeg van een vriendin van haar ex-partner met de vraag of hun hond Troubles, een pocket bully, bij haar terecht kon. “De hond was eigenlijk een cadeautje van mijn ex-partner aan ons jongste dochtertje”, vertelt ze. “Zijn vriendin vertelde me dat er sprake was van huiselijk geweld en dat het beestje daarom geplaatst moest worden.” (Lees verder onder de foto)

Veel te magere hond Troubles toen hij werd opgehaald.© rr

Vicky en haar partner Sven namen viervoeter Troubles met veel liefde in huis. Lokale politie Minos had eerder een proces-verbaal opgesteld voor dierenmishandeling. “Het beestje woog amper 11 kilo toen we hem gingen halen, terwijl hij eigenlijk rond de dertig kilo had moeten wegen. Hij had twee gebroken ribben en een blaas- en darminfectie.”

Trigger

In de korte periode dat Troubles bij hen was, zagen ze een duidelijke evolutie. De hond kwam aan in gewicht en was vrolijker. Het koppel schakelde zelfs een hondentherapeut in. “We hebben hem nooit agressief geweten. Roepen was voor hem een grote trigger, en dat hebben we vrijdag letterlijk aan den lijve ondervonden.”

Vicky en Sven waren ‘s avonds na het werk samen iets gaan eten. Het koppel zou nog op café gaan, maar wilde eerst Troubles uitlaten. “De hond was zo enthousiast dat hij wild begon te springen. Sven probeerde hem te kalmeren en zei regelmatig Troubles kalm. Een onbekende vrouw begon naar onze hond te roepen, waarop ik haar aansprak. We raakten in een discussie verzeild en ik verhief mijn stem. Dat was het moment dat Troubles mij aanviel.” (Lees verder onder de foto)

Sven en hond Troubles.© rr

Vicky’s partner Sven probeerde de hond van haar af te trekken, waarna het beest ook hem aanviel. “Ik heb onmiddellijk de politie gebeld”, vertelt Vicky. “Omstanders begonnen op de hond te roepen. Mensen gooiden blikjes naar hem, er kwamen zelfs twee jongens met een baseballknuppel om hem weg te jagen.”

Opgeofferd

“Al het tumult maakte het alleen maar erger. Terwijl wij hem probeerden te kalmeren, maakte het geroep hem agressief.” Het koppel moest meerdere bijtwonden incasseren. “We waren bang dat hij andere mensen zou aanvallen. Sven bleef hem terugroepen, waardoor hij het meest gebeten werd. Hij heeft zich opgeofferd.”

De politie kwam ter plaatse. Ook zij probeerden het beest te kalmeren, maar er was geen beginnen aan. Uiteindelijk zagen ze zich genoodzaakt om de hond neer te schieten. “Het was hartverscheurend om te zien, maar de beste keuze.” Met diepe bijtwonden werd het koppel naar het ziekenhuis gebracht.

Sven moest meerdere operaties ondergaan. “Hij heeft negentig hechtingen in zijn bovenarmen en een veertigtal in zijn linker bovenbeen. Sven is al zeker twee weken werkonbekwaam. We mochten maandag het ziekenhuis verlaten, maar moeten woensdag al terug voor een check-up.”

Beelden van de aanval, politie houdt hond onder vuur.© rr

“Het zijn enkele bewogen dagen geweest. Eerst de aanval door Troubles, vervolgens aangevallen op sociale media. Een getuige had verteld dat we naar de hond hadden gestampt, terwijl we onze benen gebruikten om hem van ons af te houden”, zegt Vicky.

Kind aangevallen

“Het ergste is om als dierenmishandelaar afgeschreven te worden. Troubles is inderdaad mishandeld geweest, maar niet door ons. Mensen hebben snel een oordeel klaar, maar kennen niet het volledige verhaal.”

En dat verhaal bleken Vicky en Sven ook niet te kennen. Pas achteraf kregen ze te horen dat Troubles enkele weken geleden een kind had aangevallen en de hond eigenlijk naar het dierenasiel moest om ingeslapen te worden. “Als we dit op voorhand wisten, hadden we hem nooit in huis gehaald. We hebben hier vijf jonge kinderen rondlopen, de jongste is acht jaar oud. Dat risico zouden we nooit genomen hebben.”

Vicky met Troubles.© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen