Bart Roggeman

Boom heeft vragen bij opening Russische supermarkt MyPrice: inlichtingen gevraagd aan federale overheid

Het is nog niet zeker of vrijdag een pop-up filiaal van de goedkope supermarktketen MyPrice opent in Boom. De gemeente heeft vragen bij de keten van Russische origine en heeft bijkomende inlichtingen gevraagd aan de hogere overheid. Ze vreest ook voor verkeersproblemen. "Als de openbare orde wordt verstoord, kan ik de winkel sluiten", zegt burgemeester Jeroen Baert (N-VA).

Vrijdag opent er normaal gezien in het centrum van Boom een pop-up filiaal van de goedkope supermarktketen MyPrice aan de Varkensmarkt. Toch ziet de gemeente de komst van de supermarkt niet zitten. De keten is van Russische origine en daarom vroeg ze bijkomende inlichtingen aan de federale overheid. Zo wil Boom onder meer weten of er geen producten worden ingevoerd die op de Europese sanctielijst staan, uitgevaardigd tegen Rusland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. 

Veel en zwaar verkeer in het centrum

Omdat het om een tijdelijke pop-up winkel gaat, is er geen sociaal-economische vergunning nodig, waaraan een grondig onderzoek voorafgaat. De gemeente kon hem niet verbieden. Toch is de burgemeester terughoudend. "Ik zag de bui al hangen", zegt Jeroen Baert (N-VA). "Ik heb contact opgenomen met mijn collega's in Opwijk waar die supermarkt ook een vestiging heeft gehad en daar waren toch wel wat problemen. Ze hadden ook bedenkingen bij de manier van werken van die keten." 

Als er problemen zijn, kan ik de winkel sluiten
Jeroen Baert (N-VA), burgemeester

Ook de politie vreest verkeersproblemen door het laden en lossen door grote vrachtwagens in het centrum. Ze zorgen nu al voor het versperren van de weg. De supermarkt is gespecialiseerd in verkoop in bulk van goederen aan spotprijzen. De gemeente denkt dan ook dat ze veel verkeer op de been zal brengen. "Ik kan als burgemeester optreden als de openbare orde wordt verstoord. Ik heb dan ook aan de politie gevraagd om toezicht te houden. Als er problemen zijn, kan ik de supermarkt sluiten", aldus burgemeester Baert.

Er is ook nog geen gunstig brandweerverslag zodat de openingsdatum van 16 februari volgens het gemeentebestuur sowieso niet haalbaar lijkt. 

Meest gelezen