Een wellnessmoment van tijd tot tijd maakt je gezonder én mooier.
Volledig scherm
Een wellnessmoment van tijd tot tijd maakt je gezonder én mooier. © HLN Shop

Goed voor de bloedcirculatie én efficiënt tegen spierpijn: vijf topredenen om nu naar de sauna te trekken

HLN ShopBen je geen ervaren wellnesser, dan vraag je je af wat zoveel mensen ertoe verleidt te gaan liggen weken in whirlpools, kneippbaden of stoomcabines. Is dat echt zo heilzaam als wordt beweerd? Speciaal voor groentjes in wellnessland zet HLN Shop een handvol argumenten om het aan den lijve uit te dokteren op een rij.

  1. Aantal patiënten met hartontsteking groeit. Arts waarschuwt: “Het kan leiden tot een beroerte”
    PREMIUM

    Aantal patiënten met hartontste­king groeit. Arts waarschuwt: “Het kan leiden tot een beroerte”

    Hoge koorts, kortademigheid en pijn op de borst. Het zijn enkele klachten die op een endocarditis of hartontsteking kunnen wijzen. Maar hoe krijg je het? Is het gevaarlijk? En kan het behandeld worden? Prof. dr. Bart Meuris, hartchirurg bij UZ Leuven, waarschuwt voor deze aandoening die steeds meer mensen treft. “De symptomen lijken erg op een griep, waardoor de diagnose soms te laat gesteld wordt.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.