Themabeeld.© Dirk Vertommen

Vrouw wil ex-partner van vriend laten omleggen door huurmoordenaar: “Concrete plannen om haar auto te saboteren”

Heist-op-den-Berg -

Een 29-jarige vrouw uit Heist-op-den-Berg moest zich dinsdag voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor moordpoging op de ex-partner van haar vriend. De vrouw ging op zoek naar een huurmoordenaar en betaalde zelfs een eerste schijf aan een kennis. Ze riskeert een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.

Stijn Van de Sande

Nadat er in 2022 een einde was gekomen een aan driejarige relatie van een man en een vrouw uit Kampenhout, begon de man een nieuwe relatie met de beklaagde, een 29-jarige vrouw uit Heist-op-den-Berg. Maar toen haar nieuwe vriend en zijn ex opnieuw regelmatig contact hadden, werd de vrouw jaloers. “Het ging steeds verder”, aldus het openbaar ministerie. “Ze dook op aan de woning van de ex-vriendin en stuurde haar berichtjes.”

In de zomer van vorig jaar dreigde het helemaal mis te lopen.“De beklaagde nam contact op met een kennis en zei hem dat ze de ex-vriendin wilde laten vermoorden door een huurmoordenaar”, aldus het parket. “De man ging mee in het verhaal en er werden enkele weken lang verschillende berichtjes uitgewisseld. Er werd onder meer gesproken over vergiftiging en het aankopen van een wapen. Ook het saboteren van haar wagen kwam aan bod.”

Duizend euro

De man maakte de Heistse vrouw wijs dat hij iemand kende die de remleidingen van de wagen kon doorknippen. Daarop maakte de vrouw haar plannen concreet door het exacte adres, de wagen en de nummerplaat van haar liefdesrivale door te sturen en te vragen om te wachten tot na haar vakantie. Ze deed er ook een foto van de woning bij. Aan de kennis betaalde ze een eerste schijf van honderd euro. In totaal zou de vrouw duizend euro moeten betalen voor de klus.

Maar zover kwam het uiteindelijk niet. De kennis, een 30-jarige man, ging naar eigen zeggen voor de grap mee in het verhaal van de vrouw om te zien hoe ver ze het zou drijven. Toen duidelijk werd dat ze het echt leek te menen en zelfs een eerste schijf aan hem betaalde, contacteerde hij de ex-vriendin om haar te waarschuwen. Zo kwam de zaak aan het licht. Er werd een klacht ingediend bij de politie en de vrouw werd opgepakt. Ze bekende de feiten vrijwel onmiddellijk.

Geobsedeerd

Volgens Liesbeth De Vleeschouwer, de advocaat van de verdachte, heeft de vrouw spijt van haar daden, maar had ze niet de intentie om effectief over te gaan tot het laten doden van de ex-vriendin. Ze vraagt daarom de vrijspraak. “Ze was geobsedeerd door haar vriend”, aldus de advocate. “Tot over haar oren verliefd. Ze deed letterlijk alles voor hem, zelfs een abortus. Maar hij sprak af met andere vrouwen en dat maakte haar jaloers.”

“U mag blij zijn dat het zo is afgelopen, want u hebt een tijdlang met concrete plannen rondgelopen. Als u daar iemand anders over had gecontacteerd, dan stond u nu misschien niet hier, maar in een assisenzaal”, aldus de rechter tegen de beklaagde, die zich tot haar liefdesrivaal richtte. “Ik wil me echt excuseren voor wat ik je heb aangedaan”, zei ze.

Oplichting

Ook de kennis van de vrouw stond voor de rechter op beschuldiging van oplichting, omdat hij de vrouw honderd euro afhandig heeft gemaakt. “Maar hij had totaal geen intentie om effectief mee te werken aan een huurmoord. Hij verzon een verhaaltje over iemand die hij zogezegd kende, maar die persoon bestaat helemaal niet. Hij geeft wel toe dat hij zijn kans schoon zag om er een centje aan te verdienen. Dat was fout”, aldus zijn advocaat.

Tegen de vrouw werd een voorwaardelijke celstraf van vier jaar gevorderd, de kennis riskeert tien maanden met uitstel en een boete van 800 euro. De ex-vriendin vroeg een morele schadevergoeding van duizend euro. De vrouwelijke beklaagde vroeg datzelfde bedrag van de kennis die ze contacteerde omdat ze opgelicht werd.

Het vonnis volgt op 12 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen