© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Meer (ver)bouwen, minder regelneverij: Open VLD lanceert tienpuntenplan voor betaalbaar wonen

In aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van juni heeft Open VLD een tienpuntenplan klaar om de problematiek van betaalbaar wonen aan te pakken. De liberalen willen inzetten op 500.000 extra woningen tegen 2035, minder regulering en procederen, en meer multifunctioneel ruimtegebruik.

mts
Bron: BELGA

Om meer Vlamingen uitzicht te bieden op een woning, mikt Open VLD in de eerste plaats op het vergroten van het aanbod. “Andere partijen stellen zaken voor zoals het blokkeren van de huurprijzen, wat in het buitenland niet heeft gewerkt”, zegt partijvoorzitter Tom Ongena. “Volgens ons is het eenvoudig: we moeten bouwen en verbouwen. We zijn met meer mensen en de gezinssamenstelling verandert: er zijn meer alleenstaanden, meer eenoudergezinnen... We willen Vlaanderen niet volbouwen en respecteren de bouwshift die een stolp plaatst op woonuitbreidingsgebieden. We kijken veeleer naar de bestaande ruimte die voor bebouwing bestemd is.”

De liberalen willen bijvoorbeeld meer bouwlagen op supermarkten mogelijk maken, en het makkelijker maken om bestaande grote woningen om te vormen tot verschillende kleinere entiteiten. Om oudere gebouwen aantrekkelijker te maken, wil Open VLD de Vlaamse verbouwlening opnieuw renteloos maken, de verhoogde verbouwpremies behouden en “renovatiemanagers” laten aanstellen die hele wijken onder handen kunnen nemen.

Kamerlid Marianne Verhaert, tweede op de Vlaamse Open VLD-lijst in de provincie Antwerpen, wil dan weer af van tal van regels. “Van ‘niets mag, tenzij’, moeten we naar ‘alles mag, tenzij’”, zegt ze. “In sommige gebieden of voor eenvoudige projecten is een wijkvergunning mogelijk met een aantal basiscriteria, zodat per bouw een melding volstaat.” Open VLD pleit ook voor een verder verlaging van de registratierechten en notariskosten, en het afbetalen van de btw van nieuwbouw op tien jaar in plaats van in één keer.

“Dit plan heeft een prijs, maar de budgettaire impact is kleiner dan bijvoorbeeld het verlagen van de btw, wat onbetaalbaar is”, meent Ongena.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer