Direct naar artikelinhoud
NieuwsFinanciën

Twee nieuwe staatsbons, maar worden ze ook fiscaal voordelig?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil bij de uitgifte van de staatsbons graag opnieuw het voordelige tarief uit de kast halen.Beeld Photo News

Het Agentschap van de Schuld komt in maart met twee staatsbons. Of deze staatsobligaties opnieuw een verlaagde roerende voorheffing hebben, daarover is het ei nog niet gelegd. ‘Dat het Vincent Van Peteghem niet gegund wordt, zal ook meespelen.’

De eenjarige staatsbon krijgt een opvolger, naast een staatsbon met een looptijd van drie jaar. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil daarbij graag opnieuw het voordelige tarief uit de kast halen. Dat was in september succesvol. Bij de populaire staatsbon van toen werd de roerende voorheffing verlaagd van 30 naar 15 procent. Het leverde spaarders een rendement op van 2,81 procent. Er werd bijna 22 miljard euro opgehaald.

In december volgde een staatsbon met een looptijd van 5 of 8 jaar. Zonder de verlaging, en dus aanzienlijk minder aantrekkelijk. Deze bracht dan ook ‘maar’ 41,9 miljoen euro in het laatje.

Geen wonder dus dat Van Peteghem opnieuw graag een verlaging ziet van 15 procent. De staatsbons zijn wel op voorhand aan banden gelegd. Als er 6 miljard is opgehaald, stopt de uitgifte. Banken zullen alvast blij zijn met dit plafond. Ze zagen de verlaging in 2023 als oneerlijke concurrentie.

De minister van Financiën stuit evenwel op een muur bij de staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld), die haar fiat moet geven voor de verlaagde roerende voorheffing. Dat is ze vooralsnog niet van plan. Bertrand vindt het niet verstandig om hogere rentetarieven voor spaarders op leningen van een jaar te ondersteunen met overheidsgeld, aangezien de overheid momenteel goedkoper op lange termijn kan lenen dan op korte termijn. “Het is vanuit begrotingsstandpunt niet aangewezen”, zegt ze in De Tijd.

Dat de langetermijnrente momenteel lager is dan de kortetermijnrente, is omdat de financiële markten verwachten dat de rente fors zal dalen. De Europese Centrale Bank heeft ook al signalen in die richting uitgestuurd, zegt econoom Gert Peersman (UGent). Maar volgens hem is de impact op de begroting genuanceerd. “Dat het Vincent Van Peteghem niet gegund wordt, zal dus ook wel meespelen.”

Zo heeft de verlaagde roerende voorheffing ook positieve effecten voor de overheid. “Als spaarders de staatsbon aankopen in plaats van het geld op een termijnrekening te plaatsen (waarop de 30 procent van toepassing is, AB), verliest de overheid belastinginkomsten”, verduidelijkt Peersman. “Maar als spaarders het geld van hun spaarboekjes (waarvoor geen roerende voorheffing van toepassing is, AB) gebruiken om de staatsbon te kopen, ontvangt de regering net meer belastinginkomsten.” Bij de vorige staatsbon kwam het geld vooral van spaarboekjes, wat gunstig was voor de staatskas.

Het Agentschap van de Schuld maakt de rente van beide staatbons op dinsdag 20 februari bekend.