Voor schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) was de uitspraak van schepen Tom Meeuws (Vooruit) ongehoord.© Joris Herregods, Jan Van der Perre

Ontslagnemend schepen Tom Meeuws (Vooruit) onder vuur na racistische taal over collega’s

Antwerpen -

Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) uitte twee weken geleden in een mail naar Vooruit Antwerpen haar ongenoegen over een uitspraak van Vooruit-schepen Tom Meeuws. Die had haar in een vergadering omschreven als “de mocroschepen”. Volgens sommigen is het niet de eerste maal dat Meeuws zich schuldig maakte aan racistische taal. Schepen Beels wordt door hem al eens omschreven als “ons bruin” en schepen Bachar als “onze Marokkaan”.

Sacha Van Wiele

De omschrijving van Ait Daoud als mocroschepen werd door Meeuws twee weken geleden gedaan in een zitting van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Hij is daar als schepen van Sociale Zaken voorzitter van. Deze uitspraak werd gemeld aan Ait Daoud. Zij was hierover zwaar verbouwereerd. Mocroschepen doet al snel denken aan die andere term mocromaffia.

De N-VA-schepen liet haar ongenoegen over deze uitspraak van Meeuws blijken in een mail aan Vooruit Antwerpen. Dat wordt ons door verschillende bronnen bevestigd. Het is niet geweten of dit aan het partijbestuur was of aan schepen Beels. Meeuws werd zelf hierover niet rechtstreeks gecontacteerd door Ait Daoud.

Het zou hier niet gaan om een eenmalig incident. Zo zou Meeuws in verschillende vergaderingen zijn collega-schepenen en partijgenoten Beels en Bachar ook steeds met een bijnaam omschrijven. Beels is dan “onze bruine” en Bachar “onze Marokkaan”.

Over het randje

Niet alleen in gesloten vergaderingen gaat Meeuws al eens over het randje. Op een receptie binnen de stedelijke administratie gaf hij enkele maanden geleden een speech. Meeuws zou zich daarin hebben beklaagd dat er zo weinig Palestijnse vluchtelingen aan het werk zijn, “hoewel ze in hun land toch goed zijn in het bouwen van tunnels.”

De mail van Ait Daoud geeft mogelijk een ander zicht op de beweegredenen achter het ontslag van Meeuws als schepen en zijn beslissing om te stoppen met politiek. Meeuws ontkent dat dit een element was in zijn beslissing.

“Ik ben hoogst verbaasd over wat ik hoor”, zegt Meeuws. “Mijn beslissing om te stoppen heeft geen enkele uitstaans met de stijl waarop ik mij uitdruk.”

Rousseau

Het beeld dat wordt opgehangen over de manier van communicatie over collega-schepenen door Meeuws doet sterk denken aan de voormalige nationale Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Hij had zich racistisch uitgelaten over de Roma-gemeenschap.

Meeuws besliste afgelopen weekend om te stoppen als schepen en gemeenteraadslid, en een punt te zetten achter zijn politieke loopbaan. Hij gaf zelf als reden op dat hij “hét moe was”.

“Ik heb dat steeds met vuur gedaan, met open vizier en collegiaal”, vertelde Meeuws over zijn ontslag. “Uiteraard is niet alles gelukt en heb ik dikwijls boven mijn gewicht moeten boksen. Soms zijn het kleine kiezels in de schoen die venijnig zeer kunnen doen. Of een houtsplinter onder de vingernagel die vilein gaat zweren.”

Meeuws kon niet meer leven met de manier waarop grootste coalitiepartner N-VA aan politiek doet in Antwerpen. De schepen merkte ook dat hij op weinig steun kon rekenen van zijn Vooruit-collega’s in het college.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer