Tom Meeuws werd beschuldigd van racisme door Nabilla Ait Daoud

"Hij vergeleek me met Hitler": Antwerpse N-VA-schepen Ait Daoud beschuldigde Tom Meeuws (Vooruit) van racisme, één week voor zijn ontslag

De Antwerpse schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft Tom Meeuws (Vooruit) beschuldigd van racisme, één week voor hij ontslag nam als schepen. Dat meldt Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Ait Daoud werd naar eigen zeggen vergeleken met Hitler en Mocro-schepen genoemd. Meeuws zelf ontkent. 

Vrijdag 2 februari valt een opvallend bericht in de mailbox van Antwerps Vooruit-schepen van Onderwijs Jinnih Beels. De afzender? Nabilla Ait Daoud, schepen voor de N-VA in diezelfde stadscoalitie. Het onderwerp? "Houding schepen Meeuws". Meeuws, dat is Tom Meeuws, op dat moment nog schepen voor Sociale Zaken in Antwerpen voor Vooruit, en dus een partijgenoot van Beels. 

"Ik ben al meermaals op zeer racistische wijze aangesproken of achter mijn rug benoemd door schepen Meeuws", zo schrijft Ait Daoud. Ze spreekt over vergelijkingen met Hitler of de nazi's, maar ze werd - naar eigen zeggen - ook al Mocro-schepen genoemd. Een duidelijke verwijzing naar de Mocro Maffia. 

Dit is laster en eerroof, maar ook racisme

Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA)

En die bewoordingen, die pikt ze niet, zo benadrukt ze. "Dit is laster en eerroof, maar ook racisme. Dat zijn vele bruggen te ver. Ik reken erop dat dit ongepast gedrag stopt."

Gesprek

Beels zelf antwoordt de dinsdag erop, op 6 februari, al zegt ze in die mail ook dat ze Ait Daoud al probeerde te bellen een dag na haar mail. Beels benadrukt dat ze een gesprek zal hebben met Meeuws, samen met de lokale partijvoorzitter Sascha Luyckx, die op dat moment ook zelf op de hoogte is. 

Ik heb geen antwoorden voor deze farce. Het is aan anderen om die helder te krijgen

Ex-Vooruit schepen in Antwerpen Tom Meeuws

Volgens Luyckx is dat gesprek er ook geweest, zo bevestigt hij aan VRT NWS. Hijzelf, Beels en Karim Bachar, de derde Vooruit-schepen in Antwerpen, gingen samen aan tafel zitten met Meeuws, om hem te confronteren met de beschuldigingen. Meeuws zelf ontkende alles, zo zegt Luyckx. 

Dat laatste doet Meeuws ook aan onze redactie. Gisteren wuifde hij het nieuws al kort weg als "complete nonsens", vandaag reageert hij als volgt op onze vraag of hij uitgebreider wil reageren op de beschuldigingen:

"Neen helaas, want ik ken ze niet. Waarom komt dit nu naar boven? Waarom laat de lokale leiding van mijn partij mij in het ongewisse? Waarom zit ik vrijdagavond tijdens première in de opera, kuste ze mij ter begroeting en vraagt ze mij om drie vrijkaarten voor een concert wat ik zelf nu zondag speel? Om vier dagen later mij te beschuldigen van laster en eerroof? Vreemd toch. Ik heb geen antwoorden voor deze farce. Het is aan anderen om die helder te krijgen."

Het bewuste gesprek tussen de Vooruit-leden zou vorige week donderdag, 8 februari, hebben plaatsgevonden. Zondag maakte Meeuws bekend dat hij ontslag neemt als schepen, al zou het ontslag zelf al eerder dat weekend zijn ingediend. 

Ontslag omdat hij moe is

Of er een link is tussen de beschuldigingen en het ontslag, kan Luyckx naar eigen zeggen niet zeggen.

De officiële uitleg van Meeuws was dat hij moe is, en ook "het" moe is. "Ik wil en kan mijn werkkracht en levenslust niet langer meer offeren aan de politiek zoals die vandaag bedreven wordt", zo schreef hij. Daarmee verwees hij vooral naar de "grote ideologische tegenstellingen" binnen het stadsbestuur.

In Antwerpen besturen N-VA en Vooruit samen. Over de positie van die laatste binnen het stadsbestuur was intern behoorlijk wat discussie. Meeuws vond dat Vooruit zich meer moest afzetten van de N-VA en duidelijker moest maken waarvoor zijn partij stond, Beels vond - net als het nationale partijbestuur - dan weer dat de beslissingen van het stadsbestuur moesten worden verdedigd. 

Het is niet de eerste keer dat iemand bij Vooruit in opspraak komt voor mogelijk racistisch taalgebruik. In september vorig jaar uitte de toenmalige voorzitter van de partij, Conner Rousseau, zich racistisch en seksistisch op café. Hij nam daarop ontslag als voorzitter van de partij. Voorlopig is het nog onduidelijk of hij zal deelnemen aan de verkiezingen van juni. 

Meest gelezen