Spektakel in Sint-Annatunnel: oerknal onder de Schelde

Antwerpen -

De Sint-Annatunnel is vanaf vandaag omgetoverd tot een deeltjesversneller. In de tunnel zie je een spectaculaire lichtshow die de oerknal simuleert. Op de muren worden video’s geprojecteerd en op de roltrappen vind je meer uitleg over de wetenschap achter de big bang

Fransje Robert

In de Sint-Annatunnel kun je een groots spektakel ervaren. Tot 23 februari is de voetgangerstunnel omgebouwd tot deeltjesversneller, vergelijkbaar met de echte in het CERN (Europese Raad voor Kernonderzoek) in Zwitserland. De deeltjesversneller activeer je met een druk op de knop. Vervolgens hoor je spannende muziek en zie je lichten tegenover elkaar bewegen. De lichten gaan steeds sneller om vervolgens op elkaar te botsen, en dan hoor en zie je de oerknal.

Zwitserland naar Antwerpen brengen

Het project is een samenwerking tussen de Universiteit van Antwerpen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “We hebben vaak achttienduizend passanten per dag, het is dus interessant om hier iets leerzaams neer te zetten”, aldus woordvoerder van AWV Stefanie Nagels.

Woordvoerder van AWV Stefanie Nagels (links) en deeltjesfysicus UA Maja Verstraeten (rechts).© Joris Herregods

Het idee kwam van UA deeltjesfysicus Maja Verstraeten. “Ik fietste door de Sint-Annatunnel en het deed me meteen denken aan CERN (de deeltjesversneller in CERN is namelijk ook een ronde koker, red.) Dat bracht me op het idee om de wetenschap met de mensen hier te delen.” En de bezoekers reageren enthousiast: “We zijn speciaal naar hier gekomen met de kleinkinderen om dit te zien”, zegt een voorbijganger.

(Lees verder onder de foto).

“We zijn speciaal naar hier gekomen met de kleinkinderen om dit te zien.”© Joris Herregods

Wat is een deeltjesversneller?

“Zoals de naam al aangeeft, versnelt een deeltjesversneller deeltjes, in het bijzonder protonen. Dat zijn kleine deeltjes die zich in een atoomkern bevinden, en die deeltjes worden versneld tot bijna de snelheid van het licht. Wanneer die snelheid bereikt is, laten wetenschappers de deeltjes botsen. Die botsingen produceren een enorme hoeveelheid energie, waardoor er nieuwe deeltjes ontstaan. Die worden vervolgens onderzocht om vragen over het universum te beantwoorden, zoals het ontstaan van de oerknal, bijvoorbeeld,” legt Maja Verstraeten uit.

Zoektocht naar wetenschappers

Met het project hoopt de Universiteit van Antwerpen interesse te wekken in de wetenschap: “Het is belangrijk om veel goede wetenschappers te hebben, want wij staan voor grote uitdagingen. Daarvoor heb je mensen nodig die oplossingsgericht kunnen denken. We hopen dat mensen hier geprikkeld worden”, aldus Verstraeten. Bovendien nodigt de universiteit geïnteresseerden uit om een bezoek te brengen aan SID-in, de beurs in Antwerp Expo waar alle Vlaamse universiteiten en hogescholen hun opleidingen voorstellen.

Met een simpele druk op de knop beleef je de oerknal.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV