© Dirk Vertommen

Vastgoed

Open VLD wil projectontwikkelaars kans geven om te onteigenen en turbo te zetten op hoger bouwen

In haar woonplan voor de verkiezingen pakt Open VLD uit met enkele gevoelige voorstellen om tegen 2035 500.000 nieuwe woningen te bouwen.“terug te gaan naar de kern::. Zo moeten projectontwikkelaars in bepaalde wijken de kans krijgen om hardnekkige eigenaars te onteigenen. “We moeten terug naar de kern: meer woningen.”.

Simon Andries

“Betaalbaar wonen is een enorme uitdaging en we moeten terug naar de kern van het probleem: om de woningprijzen naar beneden te krijgen, is er maar één fundamentele oplossing en dat is meer woningen bouwen”, zegt Open VLD-voorzitter Tom Ongena. In haar woonplan pleit de partij voor 500.000 nieuwe woningen tegen 2035.

Om dat te bereiken, legt de partij in de aanloop naar de verkiezingen een aantal opmerkelijke voorstellen op tafel. Zo moeten projectontwikkelaars in belangrijke kerngebieden de mogelijkheid krijgen om desnoods via onteigening over te gaan tot ontwikkeling.

“Nu botst men bij stadskankers soms op hardnekkige eigenaars: ze willen niet verkopen, maar weigeren ook te renoveren. Van zodra projectontwikkelaars minimaal 80 procent van de site in eigendom hebben, zouden ze via de overheid moeten kunnen onteigenen”, klinkt het.

Turbo op hoger bouwen

Tegelijk wil Open VLD via zogenaamde wijkvergunningen een turbo zetten op hoger bouwen. Lokale besturen kunnen dan voor bepaalde wijken op voorhand een aantal criteria vastleggen zoals het beeld, de diepte en het aantal bouwlagen. Van zodra projectontwikkelaars daaraan voldoen, volstaat een meldingsplicht om te beginnen bouwen. De liberalen steken niet onder stoelen of banken dat dit vooral dient om sneller in de hoogte te kunnen gaan. “In stedelijk en verstedelijkt gebied wordt de wijkvergunning gebruikt om de bouwhoogte in bouwblokken (opwaarts) te harmoniseren”, klinkt het.

“Als we naar meer woningen willen, dan moeten we gewoon naar efficiënter ruimtegebruik van bestaande wijken”, benadrukt voorzitter Ongena. “Dat betekent extra bouwlagen en dat betekent ook dat sommige fermettes vervangen zullen worden door twee- of driewoonsten of zelfs tien appartementen. Dat zal nu eenmaal nodig zijn, al durven andere partijen dat niet altijd te zeggen.” (san)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer