2024 Anadolu

Hoe populaire Indonesische presidentskandidaat zijn duister verleden wegdanst op TikTok

Prabowo Subianto is de favoriet om de presidentsverkiezingen in Indonesië te winnen. Het is al de 3e keer dat hij probeert om president te worden, maar eerdere pogingen mislukten omdat hij toen te streng overkwam. Nu waait een nieuwe wind door zijn campagne en dat is te danken aan dansjes op TikTok. Die moeten zijn duistere verleden als militair uit het collectief geheugen van de Indonesiërs wissen.

Als de kaarten voor Prabowo Subianto gunstig blijven, dan zal hij vandaag in één ronde de presidentsverkiezingen in Indonesië winnen. De 72-jarige politicus zou volgens de meest recente peilingen 51,8 procent van de stemmen krijgen. Voldoende dus om meteen als winnaar uit de bus te komen.

De huidige minister van Defensie probeert al voor een 3e keer president te worden van Indonesië, een voornamelijk islamitisch land met zo'n 270 miljoen inwoners.

Als hij wint, volgt hij Joko Widodo op. Na 2 termijnen - of 10 jaar - als president, mag die zich geen kandidaat meer stellen bij deze verkiezingen. De zoon van Joko Widodo - Gibran Rakabuming Raka - is trouwens de vicepresidentskandidaat van Prabowo.

Een strategische keuze, want de Widodo-naam heeft een sterke invloed op de keuze van veel Indonesiërs. "Wie hij volgt, volg ik. Als hij Prabowo volgt, stem ik op Prabowo", klinkt het vaak.

Gibran Rakabuming Raka en Prabowo Subianto
© 2024 Bloomberg Finance LP

Prabowo belooft stabiliteit. Hij wil vooral verder bouwen op het beleid van zijn voorganger. Die strategie lijkt te werken, want de politicus loopt volgens de peiling dus ver voor op zijn concurrenten, Ganjar Pranowo (55) en Anies Baswedan (54). Zij focussen zich dan weer op werkzekerheid, infrastructuur en een grotere diplomatieke rol in de wereldpolitiek.

Campagne via TikTok

Alle drie de kandidaten hebben 1 gemeenschappelijke factor: ze voeren campagne op sociale media. Vooral TikTok is hét platform om hun boodschap te verspreiden, vooral bij jonge kiezers. De bevolkingsgroep tussen 17 en 40 jaar oud maakt meer dan de helft uit van het kiezerspubliek. Wie de jongeren weet te overtuigen, wint dus hoogstwaarschijnlijk de verkiezingen.

Nooit eerder is TikTok in Indonesië zo cruciaal geweest om campagne te voeren. Het is een onmisbaar format om de jongere kiezer te bereiken. Het socialemediaplatform heeft in Indonesië alleen al maar liefst 125 miljoen actieve gebruikers. Dat is zo'n 45 procent van de totale bevolking.

"Gemoy squad"

In tegenstelling tot zijn concurrenten verspreidt Prabowo op TikTok niet alleen politieke boodschappen, maar gooit hij ook hoge ogen met zijn danspasjes. Indonesiërs delen massaal veel video's van Prabowo terwijl hij rondhuppelt. 

Dat heeft hem ook meteen een bijnaam opgeleverd: "gemoy". Dat is een overkoepelende term voor alles wat knuffelbaar en schattig is. Zijn jonge volgers noemen zichzelf de "gemoy squad".

BEKIJK - Verschillende Indonesiërs dansen de pasjes van Prawobo op TikTok:

Videospeler inladen...

Niet alleen dansjes, maar ook avatars die op Prabowo lijken, moeten een zachtere indruk geven. Dat is nodig, want Prabowo had zich bij vorige verkiezingen voorgesteld als een harde nationalist. "Andere politici zeggen dat ik onbeleefd ben, maar ik ben een ex-militair. Dit is wie ik ben. Ik draai niet rond de pot", zei hij op een verkiezingsbijeenkomst in Jakarta.

De avatars van Prabowo en Gibran
© 2024 Bloomberg Finance LP

Duister verleden onder dictator

De man heeft ook een duister verleden. In de jaren 80 en 90 wist hij zich op te werken tot commandant van de speciale eenheden, de Kopassus. Naast zijn militaire carrière vergaarde hij ook een sterke politieke positie door in 1983 te trouwen met Siti Hediati Harijadi. Zij is de dochter van de toenmalige leider (en dictator) Soeharto. 

Zijn carrière als militair is vandaag echter besmeurd door 2 grote incidenten. Zo wordt hij ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de ontvoering van 22 activisten eind jaren 90.

Die kwamen op straat tegen het regime van Soeharto. Prabowo zou de opdracht hebben gegeven de activisten op te pakken en ze te martelen. Tot vandaag is er van 13 mensen geen enkel spoor. Het Soeharto-regime viel en Prabowo werd uiteindelijk voor deze feiten ontslagen uit het leger.

Prabowo als commandant van de Indonesische speciale eenheden in 1998.

Daarnaast wordt hij  verdacht van mensenrechtenschendingen in Oost-Timor in de jaren 80. Indonesië bezette het land 24 jaar lang. Militaire operaties daar hebben er aan honderden mensen het leven gekost.

Welke rol Prabowo er precies speelde, is niet duidelijk. Maar hij wordt wel beschuldigd van verschillende oorlogsmisdaden. Misdaden die nooit werden bewezen. Prabowo zelf ontkent elke betrokkenheid.

Dat verleden lijkt de "gemoy squad" niet te deren. Zij staan op het punt om hun favoriet, en intussen ook TikTok-fenomeen, Prabowo Subianto naar de top van de politieke ladder te duwen.

Meest gelezen