Themabeeld.© Belgian federal police

Speciale eenheden van de politie dreigen met stakingsacties

De speciale eenheden van de federale politie dreigen wegens hun aanhoudende onderbemanning met stakingsacties tot eind deze maand. Dat schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.

Bron: BELGA

Begin dit jaar telde de Directie van de Speciale Eenheden (DSU) 569 personeelsleden, terwijl er met een volledig gevuld personeelskader sprake zou moeten zijn van 638. Vorige week kregen de politievakbonden tijdens een onderhandelingscomité te horen dat er niet voldoende geld is om het personeelskader aan te vullen en dat de DSU zich voorlopig zou moeten neerleggen bij een tekort van 69 medewerkers.

De vakbonden VSOA en NSPV spreken van platte besparingen die een zware impact hebben op de werking én de veiligheid van de dienst. Door het personeelsgebrek zou de DSU nu al opdrachten moeten uitstellen of zelfs helemaal weigeren. Daarom dienden ze onlangs een stakingsaanzegging in, die acties nog de rest van februari dekt.

Over wat de mogelijke acties precies inhouden en hoe het personeel druk wil uitoefenen, blijven de vakbonden vaag: de staking kan allerhande vormen aannemen, luidt het. Het staat wel al vast dat de speciale eenheden hun kat niet zullen sturen naar bijvoorbeeld een gijzeling. Ze zijn bovendien opvorderbaar en een minimumaantal leden moet zich altijd beschikbaar houden.

Beluister hier onze podcast ‘Achter het unirofmr: SAU-TIG’, waarin we een blik achter de schermen van de speciale eenheden mochten nemen:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer