Direct naar artikelinhoud
MensenkennisPodcasts (49 min)

▶ Wat in onze kindertijd niet geheeld werd, blijft vandaag realiteit: ‘Mensen hebben altijd last van dezelfde klachten als er in de eerste duizend dagen iets verkeerd ging’

▶ Wat in onze kindertijd niet geheeld werd, blijft vandaag realiteit: ‘Mensen hebben altijd last van dezelfde klachten als er in de eerste duizend dagen iets verkeerd ging’
Beeld Marco Mertens / De Morgen

Wie ben ik, wie is de ander en hoe verhouden wij ons tot elkaar? Voor het tweede seizoen van de podcastserie Mensenkennis duikt Fleur van Groningen opnieuw wekelijks in de menselijke psyche. Met deze week: het innerlijke kind.

Luister naar seizoen 2, aflevering 5: Het innerlijke kind

Video wordt geladen...

We maken contact met ons innerlijke kind. Dat is het kind dat we ooit zijn geweest en dat diep in ons nog steeds verder leeft. Verwonderd, maar soms ook verwond. De kindertijd is al voorbij, maar wat er toen niet verwerkt werd, blijft realiteit. Het zit opgeslagen in ons brein en lichaam, en kleurt ons heden. Dus hoe kunnen we ons innerlijke kind alsnog geven wat het nodig heeft?

Bestsellerauteur en journalist Fleur van Groningen praat erover met psychotherapeut en ‘innerlijke kind’-therapeut Remke Kamphuis. Hij hanteert Somatic Expierience, een methode van Peter Levine om met trauma om te gaan. Daarnaast geeft hij ‘innerlijke kind’-cursussen en ontwikkelde hij de methode Adult Attachment Therapy, waarin hij - sinds een inspirerende ontmoeting met dokter Binu Singh - specifiek rond hechtingsproblematiek werkt. Remke heeft een praktijk in Muizen bij Mechelen.

Ook actrice Ariane van Vliet schuift mee aan. We kennen haar van divers theaterwerk en rollen in onder meer De Patrick, Hidden Assets, Auch! en Albatros. Sinds twee jaar volgt ze ook een opleiding tot psychodynamisch therapeut en leert ze allerlei therapievormen toepassen, waaronder ‘innerlijke kind’-werk. Dit moest ze zelf ook ondergaan en daarover komt ze graag meer vertellen.

Mensenkennis is een podcastserie over de menselijke psyche, een samenwerking tussen Fleur van Groningen, hoorstroom en De Morgen, gebaseerd op haar boek Voelen zonder filter.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar podcasts@demorgen.be.

Meer info over Remke Kamphuis op www.deviercirkels.be
Meer info over Ariane Van Vliet via www.ntgent.be of LinkedIn

Meer over de gastvrouw: www.fleurvangroningen.be

Beluister de andere afleveringen:

Video wordt geladen...