Sergio Herman vertelt in 'Sergio Over De Grens' over zijn huidkanker.  / Jan Gutermuth, diensthoofd dermatologie AZ Sint-Maria Halle.
Volledig scherm
PREMIUM
Sergio Herman vertelt in 'Sergio Over De Grens' over zijn huidkanker. / Jan Gutermuth, diensthoofd dermatologie AZ Sint-Maria Halle. © VTM / RV

“Huidkanker wordt een epidemie”, en dat terwijl je vaak pas na half jaar naar dermatoloog kunt

Topchef Sergio Herman treuzelde lang om naar de dermatoloog te gaan, zo vertelde hij op tv. Het bleek kwaadaardig. Wie een verdacht huidvlekje ziet, moet “zo snel mogelijk” op controle, luidt het advies. Alleen: wie vandaag belt, moet tot een half jaar wachten om bij de huidarts langs te kunnen. Een catch 22. Hoe valt die op te lossen? “We moeten dringend beter triëren, mét gebruik van slimme technologie.”

49 reacties

  • Anne Palmart

    3 maanden geleden
    Ben Scharter, je hebt zeker een punt. Ik vermoed ook al lang dat tatoeages meer kwaad dan goed doen voor de gezondheid, maar als ik dat hardop zeg dan ben ik aan het zeuren. Het is toch eigenlijk logisch dat zoiets problemen kan veroorzaken. Wat betreft een bezoek bij een specialist ? ofwel moet je maanden wachten, ofwel krijg je te horen dat er een patiëntenstop is. Dat was vroeger toch niet zo ? onbegrijpelijk.
  • Vincent Henry

    3 maanden geleden
    Er is geen tekort aan dokters, het probleem ligt bij de jongere artsen die verre van het aantal uren van de vroegere artsen werken. Indoen dat ook in andere sectoren zou gebeuren... dan ...
  • Hans Loyaerts

    3 maanden geleden
    Ik hoor in het VTM journaal dokter Masselis zeggen dat alle huidtumoren te genezen zijn, maar je moet er snel bij zijn. Kom op tijd zegt hij. Hier moet je momenteel zo'n 10 maanden wachten. Ik ga bij de huisdokter, en bij twijfel stuurt hij je naar de chirurg die operatief ingrijpt. Eigenlijk preventief dus. Maar na onderzoek kom je toch te weten of er al dan niet gevaar was.
  • michael oustlant

    3 maanden geleden
    je kan er wel nie snel bij moet 6 maanden wachten
  • Marleen Saliën

    3 maanden geleden
    Veel dermatologen hebben de focus gelegd op esthetische dermatologie waar veel meer aan verdiend is. Ook mijn vorige dermatologe. Bij veel dermatologen krijgen deze patiënten ook voorrang. Dermatologen zouden moeten verplicht worden een groot percentage gewone huidziekten te behandelen. Zij hebben immers gestudeerd op kosten van de maatschappij. Geneeskunde kan er niet alleen voor de rijken zijn.