Handelaren moeten straks meer betalen voor Payconiq

Payconiq, de digitale betaalapp, heeft zijn voorwaarden voor handelaren bijgesteld. Zij zullen nu een extra jaarlijkse kost moeten betalen. Volgens het bedrijf moet dat de toenemende kosten langs zijn kant compenseren.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Waarom is dit belangrijk?

Payconiq is voor veel handelaren een snelle oplossing om elektronisch betalen aan te bieden. Omdat er weinig extra kosten aan verbonden zijn, is het aanlokkelijk. Maar tegelijk zijn er weinig alternatieven.

In het nieuws: Handelaren moeten straks een exploitatievergoeding van 18 euro per jaar betalen.

  • De kosten zullen één keer per jaar gefactureerd worden:
    • Voor handelaren die al professioneel gebruik maken van Payconiq, gaat de eerste periode in vanaf 31 maart 2024.
    • Handelaren die instappen in het systeem, zullen voor de eerste keer moeten betalen één maand na de activering van hun contract. Daarna wordt de exploitatiekost elk jaar aangerekend in dezelfde maand.
  • Volgens Payconiq nemen de kosten toe omdat de regelgeving voor financiële instellingen strenger wordt. Het bedrijf spreekt vooral over meer administratie. Die kost moet finaal worden doorgerekend aan de handelaar.
  • De kosten per transactie veranderen niet. Deze blijven 6 cent per transactie in de winkel en 20 cent online.

Uitgezoomd: Het aantal transacties nam toe na de invoer van een nieuwe wet.

  • In 2022 voerde minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) in dat consumenten altijd elektronisch moeten kunnen betalen. Mobiel betalen met Payconiq of Bancontact steeg daardoor met 20,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. 6,7 miljoen Belgen maakten er in 2022 gebruik van, zegt Payconiq zelf.
  • Ondernemersorganisatie Unizo pleit dan weer voor zo min mogelijk kosten voor de handelaar. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche hoopte in juni vorig jaar nog dat er meer concurrentie zou komen om de handelaar meer keuze te geven.
  • Ondertussen werkt EPI, een Europese alliantie van verschillende betaaldiensten, aan een eengemaakte methode om digitaal betalingen uit te voeren in Europa. Payconiq maakt daar deel van uit.
Meer