(c) Copyright 2023, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

18 NAVO-lidstaten zullen doelstelling defensiebudget halen: "Europese landen geven echt meer uit"

Volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg zullen voor het eerst 18 landen minstens 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan defensie. Stoltenberg wil zo de kritiek weerleggen van voormalig president Donald Trump. Die vindt dat Rusland mag doen wat het wil met landen die te weinig besteden.

Sinds 2014 geven NAVO-landen steeds meer uit, en vorig jaar alleen al werd "11 procent meer geïnvesteerd in defensie", zegt Jens Stoltenberg, topman van de NAVO.

Waar Stoltenberg vooral op focust, zijn de 18 landen die dit jaar minstens 2 procent van het bruto binnenlands product zullen uitgeven aan defensie. In totaal zijn 31 landen verbonden aan de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Die 2 procent is een vooropgesteld doel dat alle lidstaten in principe moeten halen, maar wat de afgelopen jaren nauwelijks is gelukt. Ter vergelijking: in 2014 haalden 3 landen dit doel. 

We investeren meer en boeken echte vooruitgang

NAVO-baas Jens Stoltenberg

"Europese landen geven echt meer uit", zegt Stoltenberg. En daarmee lijkt hij de kritiek op de NAVO de kop te willen indrukken. De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump had zich kritisch geuit. Hij vindt dat Rusland mag doen wat het wil met landen die minder dan 2 procent aan defensie besteden.

Jens Stoltenberg
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Hij herhaalt zijn boodschap dat "elke suggestie dat we elkaar niet verdedigen, de veiligheid van iedereen ondermijnt". "Het is altijd zo geweest dat een aanval op één lidstaat, een antwoord vereist van de volledige alliantie."

De NAVO-landen steken een tandje bij, dat is de boodschap van topman Jens Stoltenberg. "Volgend jaar zullen alle Europese landen samen maar liefst 355 miljard euro uitgeven aan defensie", en dat is een recordbedrag. "We investeren meer en boeken echte vooruitgang."

Stoltenberg geeft wel toe dat sommige lidstaten het beter moeten doen. België bijvoorbeeld heeft vorig jaar 1,13 procent uitgegeven. Enkel Luxemburg doet het slechter.

Meest gelezen