Koop geen oesters voor valentijn, maar de iconische ‘liefdesvis’: “Hij is echt fijner van smaak en textuur”
Weinig vissen die zo’n mooie bijnaam hebben als de ‘liefdesvis’, en volgens velen is de lekkernij ook een must op Valentijnsdag. “Door zijn fijne smaak en textuur vind je hem zelfs bij toprestaurants”, zegt vishandelaar Sven Demuynck. “En in februari is hij op z’n best.” Maar waaraan heeft de ‘liefdesvis’ zijn titel precies verdiend? En hoeveel betaal je ervoor?
In het gewone leven is de ‘liefdesvis’ de skrei, een type kabeljauw. Maar laat ons beginnen met een populair misverstand uit de wereld te halen: skrei is de benaming voor een trekkende kabeljauw en geen vissoort op zich.
Lies Vansteenbrugge, mariene bioloog bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO: “Skrei is kabeljauw die normaal voorkomt in de Barentszee in het hoge noorden. Tijdens de winter trekt hij naar zuidelijkere, voedselrijke wateren langs de kusten van Noord-Noorwegen. De vis wijkt onder meer uit naar de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, waar hij zich tegoed doet aan garnaalachtigen, inktvis en kleinere vissoorten zoals haring en lodde.”
Dankzij die lange trektocht en het feestmaal dat de skrei daar vindt, is de vis rijk aan voedingsstoffen. “Voornamelijk eiwitten, vitaminen en omega 3. Het is een heel gezonde vis met een laag vetgehalte. Het vlees is ook lekker van smaak, vind ik persoonlijk.” De trektocht die de skrei aflegt, levert hem niet alleen een stevige structuur, maar ook zijn naam op, want ‘skrei’ komt van het oud-Noorse woord skrida, dat ‘zwerven’ betekent.
Maar waarom wordt deze vis dan de liefdesvis genoemd? Omdat de vrouwtjes en mannetjes bij het paaien buik aan buik zwemmen, klinkt het romantische verhaal. Vansteenbrugge stelt dat mooie beeld bij. “Veel vissen paaien op die manier, dus in dat opzicht zijn ze niet zo uniek. De naam zal vooral te maken hebben met het feit dat de skrei in februari, de periode rond valentijn, op zijn best is. Wat het een ideale ‘liefdesvis’ maakt om acties mee te doen.”
Unieke textuur en smaak
Sven Demuynck van vishandel C-Food in Lochristi heeft de vis elk jaar in zijn toonbank liggen en beaamt wat Vansteenbrugge weet te vertellen over de structuur van de vis. “Hoewel de skrei gewoon kabeljauw is, heeft hij wel een andere textuur. Die is veel vaster dan gewone kabeljauw door de lange trektocht en de koudere temperaturen waarin hij leeft.” Hij vergelijkt het verschil tussen skrei en kabeljauw uit zuidelijkere gebieden met het verschil tussen maatjes en haring: het zijn vissen die zeer rijk zijn aan voedingsstoffen.
In veel toprestaurants zal je skrei terugvinden op de kaart, omdat de vis echt fijner is van smaak en textuur
De structuur van de vis leent zich dan ook perfect om hem te grillen en in kleine plakjes te snijden zonder dat hij uit elkaar valt. “Dankzij de mooie witte, vaste stukjes kan je echt uitpakken met de presentatie. In veel toprestaurants zal je ook skrei terugvinden op de kaart. Misschien omdat kabeljauw wat te gewoon is, maar ook omdat skrei echt fijner is van smaak en textuur.”
Hoeveel kost de vis?
Skrei ligt vanaf half januari tot halfweg maart ongeveer in de toonbank. “Dan is hij op zijn best”, weet Sven. Die verkrijgbaarheidsreden past volgens hem ook beter bij de bijnaam dan de manier waarop de vissen paaien. “Maar zo’n romantisch verhaal helpt natuurlijk om de vis onder de aandacht te brengen, zeker met valentijn.”
Goedkoop is de vis dan weer niet. “Hij kost nu 42 euro per kilo, maar de prijs komt van 49 euro per kilo.” Daarmee is de vis best prijzig, zeker als je weet dat tarbot bij ons bekend staat als een dure vis en doorgaans 30 euro per kilo kost.
Achter dat prijskaartje gaan meerdere redenen schuil. In de eerste plaats is het slechts een deel van het kabeljauwbestand in de Barentszee die de migratie aflegt, gedurende een beperkte periode van het jaar, wat het aanbod kleiner maakt in vergelijking met kabeljauw uit andere gebieden of andere vissoorten. “Het toegestane volume dat vissers dit jaar mogen vangen ligt ook 20 procent lager dan vorig jaar”, vertelt Vansteenbrugge.
Skrei is een van de oudste exportproducten van Noorwegen, waar ook de eitjes en de lever van de vis een ware delicatesse zijn
Skrei wordt vooral bevist door Noorse vaartuigen, maar ook Rusland, de Faeröereilanden, Spanje en Groenland hebben vangstrechten voor de Barentszee. “Skrei vormt trouwens een van de oudste exportproducten van Noorwegen, waar ook de eitjes en de lever van de vis een ware delicatesse zijn”, weet Vansteenbrugge.
Onze Vlaamse vissers gaan niet verder dan de zuidelijke kusten van Noorwegen. Dat betekent dat de skrei op ons bord ingevoerd is, voornamelijk uit Noorwegen, en dat uit zich in de prijs. De skrei die in de toonbank van Sven ligt, is dan weer ingevoerd uit Denemarken, waartoe Groenland behoort.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?