Direct naar artikelinhoud
NIeuwsPolitiek

Tom Meeuws reageert op ‘stevige woorden’ met collega-schepen: ‘Heb woorden Hitler of nazi niet uitgesproken’

Afscheidnemend Vooruit-schepen Tom Meeuws, in de Antwerpse gemeenteraad.Beeld Tessa Kraan

Tom Meeuws (Vooruit), die gisteren beschuldigd werd van racistische opmerkingen over zijn collega-schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), ontkent dat die ‘stevige woordenwisseling’ een link heeft met het ontslag dat hij zondag heeft aangekondigd. ‘Ik ben misschien wat scherp en schertsend geweest in mijn bewoordingen.’

In een verklaring schrijft Tom Meeuws, die na de eerstvolgende gemeenteraad in Antwerpen officieel geen schepen meer zal zijn, dat hij stopt “omdat hij de brutale machtssfeer moe” is en “niet omdat anderen een probleem maken van mijn werk, inzet of manier van werken”.

Vorige donderdag is hij op het matje geroepen bij de Antwerpse Vooruit-voorzitter en de twee andere socialistische schepenen omdat hij in een vergadering N-VA-schepen Nabilla Ait Daoud “de mocroschepen” genoemd zou hebben en de vergelijking met Hitler zou hebben gemaakt. Zij had die bewoordingen vernomen en had daar begin deze maand een mail over gestuurd naar de lokale Vooruit-afdeling.

“Het klopt dat ik met de schepen van Loketwerking (Ait Daoud, red.) een stevige woordenwisseling heb gehad. Het gaat om een bijzonder kwalijk dossier waarin de stad Antwerpen op basis van een foute instructie van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gewillig en als enige grote stad de Belgische nationaliteit afneemt van hier geboren kinderen met Palestijnse roots. Dit heeft erge gevolgen voor de gezinnen. De DVZ-instructie werd mij maandenlang achtergehouden. Sinds kort verwees de federale ombudsman die instructie ook naar de prullenmand.”

Lees ook

Bart Eeckhout over racismerel Tom Meeuws: ‘Dit is het beeld van een partij waar dat allemaal kan’

Volgens Meeuws heeft hij over deze handelswijze van de stad Antwerpen “stevige woorden” gehad met Ait Daoud. “Ik vergeleek die foute handelswijze met procedures met onze houding in de jaren dertig, zonder de woorden Hitler of nazi te hebben uitgesproken.”

“Ik woon ondertussen al meer dan dertig jaar met heel veel plezier in de Seefhoek (volkse wijk in Antwerpen, red.). In the heat of a discussion ben ik misschien wat scherp of schertsend geweest in mijn bewoording, maar ik kan met een gerust hart zeggen: niemand ziet de stad en al haar inwoners liever dan ik.”