Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalige Franse president Nicolas Sarkozy veroordeeld tot 1 jaar cel voor illegale campagnefinanciering

Nicolas Sarkozy heeft van het hof van beroep in Parijs 1 jaar gevangenisstraf gekregen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Sarkozy had buitensporig veel geld uitgegeven tijdens zijn verkiezingscampagne van 2012, die hij uiteindelijk verloor. De maximale uitgaven voor zulke campagnes zijn wettelijk vastgelegd. Zijn advocaat heeft al gezegd dat Sarkozy in cassatie zal gaan tegen de uitspraak.

Nicolas Sarkozy was al eerder veroordeeld tot 1 jaar celstraf, maar ging na de uitspraak van het hof in eerste aanleg in beroep. Dat hof oordeelt nu ook dat Sarkozy in de fout ging. Hoogstwaarschijnlijk zal hij zijn straf kunnen uitzitten met een elektronische enkelband. Zijn advocaat zegt dat hij in cassatie zal gaan tegen deze uitspraak.

In een poging herverkozen te worden in 2012, na een eerste ambtstermijn als president van 5 jaar, had Sarkozy volgens het hof veel te veel geld uitgegeven aan zijn campagne. De voormalige president heeft die beschuldigingen altijd ontkend. Hij spreekt van "fabels" en "leugens".

Naast hem zijn een aantal andere verdachten veroordeeld tot 2 jaar celstraf. Het gaat om verschillende mensen binnen zijn entourage. Zij zijn ook 5 jaar lang onverkiesbaar.

In september 2021 achtte de rechtbank Sarkozy schuldig aan het aanzienlijk overschrijden van de wettelijke uitgavenlimieten en veroordeelde hem voor illegale campagnefinanciering. Zo gaf hij 43 miljoen euro uit, dat is bijna het dubbele van het vooropgestelde limiet van 22,5 miljoen euro.

Valse facturen

Om die kosten te verbergen, liet hij valse facturen opmaken bij het bedrijf Bygmalion. Twee topmannen van dat bedrijf, Guy Alvès en Franck Attal, zijn veroordeeld tot respectievelijk 18 en 12 maanden cel.

De advocaat van Sarkozy, Vincent Desry, pleitte telkens voor de vrijspraak. Volgens hem was de voormalige president "nooit op de hoogte" van het feit dat de wettelijke limiet was overschreden en had hij "nooit zulke uitgaven gedaan". 

Het is niet het enige juridische probleem waar Sarkozy mee te kampen heeft. Zo werd hij mei vorig jaar veroordeeld tot 3 jaar celstraf in hoger beroep in een afluisterzaak. Hij zal volgend jaar ook voor de rechter verschijnen op verdenking van het ontvangen van financiering uit Libië voor zijn verkiezingscampagne in 2007.

Meest gelezen