© Frederik Beyens

Hier eet je de lekkerste asperges van Antwerpen

Elk jaar weer kijk ik reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Geloof me vrij en wees er trots op, onze witte asperges zijn de beste ter wereld, neem met minder geen genoegen. Het oogsten van de witte asperges is een specialiteit van onze contreien. Een delicate bezigheid omdat de asperges zo min mogelijk aan zonlicht blootgesteld mogen worden, zodat ze mooi wit blijven.

Luc Hoornaert

Het ijkpunt: Graanmarkt 13

Op het talent van Seppe Nobels staan blijkbaar weinig limieten. Hij geeft groenten een prioritaire plaats in zijn bereidingen. Seppes werk is cool en hot. Op het dak is er een heus urban farming project met meer dan honderd kruiden en minder bekende groentesoorten. Zijn stadshoning is ook niet meer weg te denken uit zijn keuken.

Voor de ­asperges werkt hij met kleine producenten om zo kwaliteit te garanderen. Avontuurlijke en smaakvolle aspergebereidingen zijn hier de norm. Een echte klasbak.

Graanmarkt 13, Antwerpen, 03-337.79.92

Klassieker: De Schone van Boskoop

Wouter Keersmaekers is een van de chefs die niet weg te denken is uit de Belgische gastronomie. In De Schone van Boskoop ijvert hij voor de echte klassieke keuken en voor het herwaarderen van vergeten groenten.

Zijn bereidingen zijn eerlijk, brutaal, smaakvol en toch zeer verfijnd. Wouter werkt heel graag met asperges, uiteraard vooral met de witte. Zijn subtiele bereidingen zetten de asperge telkens weer op een piëdestal. Alleen grote chefs kunnen hun ego laten varen en het product voor zich laten spreken.

Appelkantstraat 10, Boechout, 03-454.19.31

Beleving: Huis De Colvenier

Chef-kok Patrick Van Herck is een oude rot in het vak en heeft door de jaren heen een unieke, persoonlijke aanpak in een heel bijzonder kader gecreëerd. Zijn restaurant is een belevingsrestaurant in een mooi en smaakvol huis. Van aperitieven in de negentiende-eeuwse wijnkelder tot rondlopen in de open keuken, het hoort er allemaal bij in Huis De Colvenier.

Uiteraard is asperges bereiden een kolfje naar Patricks hand. Bespreek hoe je je asperges precies wil en ga dan rustig zitten om ten volle te genieten.

Sint-Antoniusstraat, Antwerpen, 0477-23.26.50

Fusion: Pazzo

Dat chef Ingrid Neven van vele markten thuis is, hoeft ze echt niet meer te bewijzen. Maar haar aspergebereidingen tonen aan dat ze in Antwerpen de enige is die zich de fusionkeuken echt eigen heeft gemaakt. Ze verloochent haar klassieke basis nooit en laat haar liefde voor Aziatische twists en invloeden subtiel doorschemeren in diverse gerechten.

Zo creëert ze een echte toegevoegde waarde met veel naturel. De keuken van Pazzo blijft op volle toeren draaien en de gerechten lijken beter dan ooit.

Oude Leeuwenrui 12, Antwerpen, 03-232.86.82