Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolen

Presentator Poolse openbare omroep excuseert zich voor jarenlange ‘schandelijke woorden’ over lgbtq+-personen

Wojciech Szelag, presentator van de Poolse openbare omroep TVP).Beeld X, Bart Staszewski

Een televisiepresentator van TVP, de Poolse openbare omroep, heeft zich afgelopen zondag tijdens een uitzending verontschuldigd voor de jarenlange ‘schandelijke woorden’ van de omroep over lgbtq+-personen. Een bekende Poolse activist prijst het optreden van de presentator en spreekt over ‘het afsluiten van een hoofdstuk’.

Afgelopen zondagavond hield Wojciech Szelag, tv-presentator van de Poolse openbare omroep, een bijzonder betoog voordat hij twee lgbtq+-activisten, Bart Staszewski en Maja Heban, interviewde. Szelag richtte zich tot de camera en zei: “Jarenlang zijn er schandelijke woorden gericht aan het adres van talloze individuen omdat ze ervoor kozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden.”

Szelag refereerde hiermee duidelijk naar de vorige regering en voegde eraan toe: “Lgbtq+-mensen zijn geen ideologie maar mensen; specifieke namen, gezichten, familieleden en vrienden.” Hierna draaide hij zich om naar de twee activisten en sloot hij af met de woorden: “Al deze mensen zouden ergens het woord ‘sorry’ moeten horen. Hier bied ik mijn excuses aan.”

Twitter bericht wordt geladen...

Zowel Bart Staszewski als Maja Heban bedankten de presentator en verklaarden achteraf bijzonder geraakt te zijn door zijn excuses. Staszewski, activist en filmmaker, zei: “Voor sommige mensen is dit niets, maar voor mij is het veel, na acht jaar onzichtbaar te zijn geweest. Het was een ontroerend moment.”

Jarenlange discriminatie

Voor Staszewski duiden de verontschuldigingen op de transformatie die de openbare omroep doormaakt. Jarenlang zou de omroep gediend hebben als spreekbuis voor de vorige regering van rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die de lgbtq+-groep viseerde. “Acht jaar lang toonden ze lgbtq+-activisten – maar ook de lgbtq+-gemeenschap – als een bedreiging voor de Poolse natie en voedden ze deze haat aan de mensen”, zei Staszewski.

Vorig jaar beloofde de Poolse premier Donald Tusk tijdens de verkiezingen dat hij de openbare omroep zou hervormen. Dagen nadat Tusk was verkozen als premier, ontmantelde zijn regering het management van de omroep en voerde ze ingrijpende personeelswijzigingen door. Dat leidde echter opnieuw tot kritiek, omdat nu de nieuwe regering haar eigen politieke standpunten zou doorduwen.

Ondanks de verontschuldigingen van Szeląg is er wel nog werk aan de winkel, meent Staszewski. De activist hoopt dat de regering degenen die haat, discriminatie en vooroordelen tegenover lgbtq+-personen in het verleden hebben aangewakkerd, ter verantwoording zal roepen.

“Het is nog niet business as usual”, zegt Staszewski. Hij hoopt onder meer dat ook premier Tusk zijn excuses zal aanbieden. “Dat zou ons vertellen dat dit een nieuw begin is met leiders die écht toegewijd zijn”, luidt het.