© BELGA

Onderhandelingsnota van Vlaamse regering rond boerenoverleg gelekt, natuur- en milieuorganisaties trekken aan alarmbel: “Hallucinant”

De onderhandelingsnota van de Vlaamse regering rond het overleg met de boeren is gelekt. Natuurorganisaties Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt zitten daar achter. De Vlaamse regering zou versoepelingen voorstellen, die niet aan de Europese normen voldoen. En dat is volgens Danny Jacobs van Bond Beter Leefmilieu desastreus.

wver
Bron: BELGA

“Hallucinant”. “Onaanvaardbaar.” “In 40 jaar nog nooit meegemaakt”. De natuur- en milieuorganisaties Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu (BBL) zijn niet te spreken over wat er op tafel ligt in het overleg tussen de Vlaamse regering en de grote landbouworganisaties. De inhoud van de onderhandelingsnota staat volgens de organisaties haaks op de afspraken in het regeerakkoord en op het natuur- en milieubeleid, dreigt net extra problemen te creëren voor de boeren en zal uitmonden in juridische veroordelingen.

De Vlaamse regering blijft op zoek naar een akkoord met de grote landbouworganisaties. Donderdag staat een nieuw overleg gepland. De natuur- en milieuorganisaties zitten daarbij - ondanks herhaaldelijk aandringen - niet mee aan tafel, hoewel Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu naar eigen zeggen ook 5.000 landbouwers vertegenwoordigen. 

De twee organisaties hebben wel de onderhandelingsnota kunnen inkijken en trekken nu aan de alarmbel.  “Wat er op tafel ligt is hallucinant. Dit lost geen problemen voor de landbouwers op, maar creëert er nieuwe. De fundamenten van 30 jaar natuur- en milieubeleid worden onderuitgehaald”, zegt Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu.  Ook volgens Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt, is de gang van zaken “onaanvaardbaar”. “Als de regering dit goedkeurt, gooit ze haar regeerakkoord in de vuilnisbak en bestaat ze eigenlijk niet meer”. 

Juridische risico’s

Wat er bijvoorbeeld in de nota staat over de bescherming van landbouwgrond of de toegang tot water zet de deur open voor juridische risico’s. Het staat volgens de organisaties ook haaks op de gemaakte afspraken rond de verbetering van het leefmilieu en de waterkwaliteit. Dat de regering ook al zou willen morrelen aan het pas goedgekeurde stikstofakkoord  - door bijvoorbeeld versneld over te stappen van een depositie- naar een emissiemodel - is volgens de organisaties ook juridisch aanvechtbaar.

Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu hopen dat de nota morgen/donderdag geen groen licht  krijgt. “Ik geloof niet dat dit goedgekeurd kan worden. Dit gaat in tegen de afspraken in het regeerakkoord rond milieu- en natuurbeleid”, aldus Vangansbeke. 

Plannen de organisaties (juridisch) verzet tegen de nota als die toch zou worden goedgekeurd? “Ik denk niet dat we zelf iets zullen moeten doen. Dit is zo erg dat het juridisch zal worden afgestraft, bijvoorbeeld door Europa of door de Raad voor Vergunningsbetwistingen”, aldus BBL-directeur Jacobs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER