2016 AP

Steeds meer Belgen kiezen voor Frankrijk als zomerbestemming, vakantie in eigen land opnieuw minder populair 

Vakanties naar het buitenland zitten in de lift, terwijl een trip in eigen land opnieuw aan populariteit verliest. Dat blijkt uit cijfers van Statbel over vakanties van Belgen afgelopen zomer. Het aantal buitenlandse reizen heeft opnieuw het niveau van voor de coronapandemie bereikt. Frankrijk blijft veruit de populairste bestemming.

In juli, augustus en september van 2023 maakten alle Belgen samen 8.705.000 reizen, berekende Statbel. Bijna 7 miljoen daarvan gingen naar het buitenland. Frankrijk blijft bestemming nummer één: een derde van alle buitenlandse zomervakanties ging daarheen. Daarmee blijft de populariteit van la douce france toenemen. Het gaat over een stijging met 14 procent tegenover de zomer van 2022. 

Ook alle andere landen in de top 5 mochten meer Belgen verwelkomen. Het aantal reizen buiten de Europese Unie bleef nagenoeg gelijk. 

De groeiende populariteit van Frankrijk en Spanje staat in contrast met de afnemende belangstelling voor een vakantie in eigen land. Het aantal reizen binnen België afgelopen zomer daalde met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Vooral de Ardennen spreekt minder vakantiegangers aan. Het gaat om een daling met bijna een kwart, 22,6 procent om precies te zijn. Het aantal vakanties naar de kust nam met 5 procent af, die naar de zogenoemde kunststeden met 15 procent. Het gaat om Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Mechelen, Luik, Namen, Charleroi en Bergen.

Corona

De sterke daling is een uitloper van de coronaperiode. Toen gingen uitzonderlijk veel Belgen op reis in eigen land. 2020 en 2021 waren op dat vlak recordjaren. Sindsdien gaat het aantal binnenlandse reizen opnieuw naar beneden, terug naar het niveau van voor de pandemie. Het aantal vakanties naar het buitenland maakte de omgekeerde evolutie door. 

Voor een groot deel van de Belgen is op vakantie gaan overigens geen evidentie, blijkt uit een enquête van Statbel. 21,6 procent van de bevolking heeft niet voldoende financiële middelen om zich een week vakantie te veroorloven. Omgerekend gaat het om ongeveer 2,5 miljoen Belgen. 

Meest gelezen