Weer een stap dichter bij buitenlandse refs in de play-offs: “Dit is geen diskwalificatie van onze scheidsrechters”

Anderlecht-trainer Brian Riemer riep na de scheidsrechterscrisis op om tijdens de play-offs buitenlandse refs Belgische wedstrijden te laten fluiten. Lorin Parys, CEO van de Pro League, sluit dat niet uit.

Ludo Vandewalle

Na de moeilijkheden van de voorbije weken is er druk overleg tussen de voetbalbond en de Pro League, de verzameling van profclubs, om het niveau van de arbitrage te verbeteren. Dit weekend schreven we al dat het voorstel van Anderlecht-trainer Brian Riemer om tijdens de play-offs buitenlandse refs te laten invliegen ernstig wordt genomen. Ook Lorin Parys, CEO van de Pro League, beaamt dat.

“Dat is geen diskwalificatie van onze refs”, benadrukt Parys. “Het is in het verleden nog gebeurd, dat er teams uit vooral Nederland in ons land komen fluiten. Een soort uitwisseling. Er gaan ook wel eens Belgische refs in buitenlandse competities fluiten. Het zal een Nederlands team zijn dat komt fluiten. Nog eens: het is niet zo dat de buitenlanders per definitie beter zijn, maar onze refs moeten wel beter doen. Plus est en vous, scheidsrechters.”

Bij ons weten is het wel de eerste keer dat dit in de play-offs zou gebeuren. “Het geeft als extra voordeel dat de buitenlandse refs de spelers uit de Belgische competitie niet zo goed kennen en meer onbevooroordeeld zullen fluiten”, klinkt het in clubkringen. “Sommige spelers zijn voor de Belgische refs onaantastbaar, terwijl anderen dan weer altijd de boter hebben gegeten.”

Acht prioriteiten

Na de voetbalbond heeft ook de Pro League nog een lange lijst met acht prioriteiten opgesteld waaraan de arbitrage moet voldoen om te verbeteren. Zo wil de Pro League gaan investeren in een doorgedreven opleidingsprogramma om de instroom van betere refs te bevorderen. Ook zal men specifieke videorefs opleiden en laten werken.

“Ik zag zaterdag de in het Nieuwsblad gepubliceerde rapportcijfers van de refs en VARs”, aldus Parys. “Ik stel vast dat er een ref is die door een blessure vaak VAR is geweest en nauwelijks een fout maakte. Dit betekent dat je beter wordt naargelang het aantal keer dat je VAR bent. Ook vaste scheidsrechter/VAR-teams kan een vooruitgang zijn.” De scheidsrechter over wie Parys het heeft, is Lawrence Visser, die op 23 VAR-beurten maar één foutje maakte.

Lawrence Visser was geblesseerd en was dan maar VAR: hij deed dat uitstekend.© Isosport

Meer objectieve criteria

De rapportcijfers moeten meer doorslaggevend zijn in de aanduidingen van de refs, meent de Pro League. Nu gebeurt dat nog te veel door de scheidsrechtersbaas Bertrand Layec op basis van buikgevoel en zelfs vriendjespolitiek.

“In Spanje wordt op basis van veel parameters een voorstel aan de scheidsrechtersbaas gedaan”, aldus Lorin Parys. “Dat zal het vertrouwen in de arbitrage verhogen. Net zoals dat met een open communicatie het geval zou zijn. Daar gaan we ook zwaar voor pleiten. Dat de fans in het stadion en thuis voor tv weten wat er precies wordt nagekeken en wat precies de beslissing is. We werken eraan om te zien in welke stadions er op dat vlak nog aanpassingen doorgevoerd moeten worden. De FIFA staat live communicatie nog niet toe. ”

Er worden ook nog extra investeringen in technologie aangekondigd.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer