Dan toch nog recordtransfer: niet Nusa, wel Thiago voor 37 miljoen euro naar Brentford

Een straffere soap dan ‘Thuis’ en ‘Familie’ samen. Niet Antonio Nusa (18), wel Igor Thiago (22) gaat eind dit seizoen voor 37 miljoen euro van Club naar Brentford. De Braziliaan wordt zo de recordtransfer.

Pieter-Jan Calcoen

U denkt mogelijk dat dit artikel herkauwde kost is, maar dat is niet het geval. Het is wel zo dat u vele elementen al eens gelezen hebt. Een overgang van Club naar Premier League-club Brentford. Een transfersom van 37 miljoen euro (plus in dit geval tien procent op de doorverkoop). Een aanvaller als hoofdrolspeler. Maar, en daar zit het grote verschil, ’t is een andere dan voorheen. Niet Antonio Nusa, wel Igor Thiago.

Thiago met het shirt van zijn nieuwe club.

Brentford vond in januari een princiepsakkoord met Club over Nusa – de handtekeningen waren gezet. Maar toen gebeurde er iets dat niemand kon voorzien. De dokters van Brentford vonden tijdens de medische tests een probleem aan de knie. Club oordeelde steeds dat dat letsel zeker geen belet kon zijn om de transfer af te blazen. Een onafhankelijke Noorse arts bevestigde die opinie – Nusa is fit –, maar het klimaat om alsnog tot een sluitende overeenkomst te komen was niet langer ideaal. Uiteindelijk was het Nusa zelf die de stekker uit de onderhandelingen trok. Een exit kan aan het einde van het seizoen nog, al valt tegelijk te horen dat dat zelfs geen must is. Nusa kan zomaar langer blijven.

Reactie Thomas Frank · Coach Brentford

“Thiago maakt progressie in België”

Brentford-coach Thomas Frank ziet Thiago graag komen. “We hebben een belangrijke speler voor een belangrijke positie gecontracteerd. Thiago is een spits die goed in ons team past. Hij werkt hard en kan goed druk zetten. Hij is ook fysiek aanwezig, erg goed in het strafschopgebied en kan het spel verbinden. Hij boekt goede vooruitgang in de Belgische competitie, dus er is veel potentieel en we kijken ernaar uit om hem in een rood-wit shirt te zien.” (sv)

Gêne

Voor Thiago is dat dus niet langer een optie. Brentford verwacht dat scherpschutter Ivan Toney straks een stap hogerop zal zetten, bijgevolg speurde het al naar een vervanger. En wie hadden de scouts opgemerkt tijdens hun veelvuldige bezoeken aan Jan Breydel? Juist ja, Igor Thiago.

Thiago.© BELGA

Hoewel er tussen de clubs geen bindende verplichtingen waren na de Nusa-hetze, vormden die gesprekken wel een goede basis om over Thiago te babbelen. Brentford voelde een soort gêne ten opzichte van Club – per slot van rekening hadden ze een speler publiekelijk en ten onrechte in diskrediet gebracht –, wat maakte dat de Engelsen bereid waren om stevig door te duwen voor de Braziliaanse spits. De leiding van Club – Verhaeghe, Madou, Mannaert en Rigaux – sleepte zotte voorwaarden uit de brand. Niemand vertrok ooit voor meer geld uit België. Thiago zelf tekent voor vijf jaar.

Pas eind vorig kalenderjaar was Thiago, die in de zomer voor 7,9 miljoen euro was overgekomen vanuit Bulgarije, echt ontploft bij Club. Inmiddels zit hij aan 26 doelpunten. Het rugnummer 99 wil Olympia straks door de grote poort verlaten – met een trofee –, maar door zijn prijskaartje haalt hij sowieso de geschiedenisboeken. Wat. Een. Deal.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer