Pro-Palestijnse actievoerders pleiten voor academische boycot van Israëlische instellingen: “Van neutraliteit is geen sprake”

Antwerpen -

Enkele honderden pro-Palestijnse actievoerders zijn woensdagavond samengekomen in het stadscentrum. Onder hen heel wat studenten en academisch personeel. Ze riepen onderwijsinstellingen op om hun banden met Israëlische onderwijsinstellingen te breken.

Laurens Van Aert

Enkele tientallen manifestanten parkeerden hun romantische plannen en verzamelden op Valentijnsavond voor een pro-Palestijnse optocht van de Ossenmarkt naar het Theaterplein. Met de slagzin ‘Break up with Israel, show your love for Palestine’ was een kwinkslag naar het feest van de liefde niet veraf. De boodschap die actievoerders klaar hadden voor hogeronderwijsinstellingen was echter maar weinig liefdevol.

Onder de betogers waren heel wat studenten.© Jan Van der Perre

“We willen dat onze Belgische hogeronderwijsinstellingen hun samenwerkingen stopzetten met Israëlische instellingen die bijdragen aan de genocide op de Palestijnen”, aldus initiatiefnemer Samier Khaled. “Daarnaast pleiten de manifestanten voor een boycot van samenwerkingen met bedrijven die worden geviseerd door de Boycott, Divestment & Sanctions (beweging die oproept tot verzet tegen Israël, red), een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en een einde aan de bezetting en etnische zuivering van Palestina.”

Ook Peter Mertens (PVDA) sprak de menigte toe.© Jan Van der Perre

Volgens tegenstanders druist een academische boycot van Israël in tegen de academische vrijheid en de neutraliteit van de universiteiten. “Maar van neutraliteit is sowieso geen sprake. Tegenover Rusland konden ze vrij snel een boycot invoeren. Door een neutrale positie aan te nemen, kies je in tijden van onderdrukking resoluut de kant van de onderdrukker”, besluiten de actievoerders.

Een duidelijke boodschap: “Staakt-het-vuren nu!”© Jan Van der Perre

De faculteit Rechten van de UAntwerpen brak onlangs haar banden met de Israëlische Bar-Ilan Universiteit. “Een enorme stap vooruit, hopelijk volgen andere faculteiten snel haar voorbeeld”, oordeelt studenten Eline Engelen.

Beeld vanop de Ossenmarkt.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Palestina