Stijn Van de Sande

Kinderdagverblijf Toverland in Mechelen 3 maanden geschorst na incident met peuter

Het Kinderdagverblijf Toverland in Mechelen is door het Agentschap Opgroeien voor drie maanden geschorst. De crèche stond al onder verscherpt toezicht. En nu was er een incident met een kindje, weet Gazet van Antwerpen uit goede bron.

Het Kinderdagverblijf Toverland aan de Vrijgeweidestraat in Mechelen is voor drie maanden geschorst. Dat heeft het Agentschap Opgroeien beslist. De crèche stond al een tijdje onder toezicht nadat er bij verschillende inspecties nalatigheden waren vastgesteld.

Er is nu een nieuwe melding van een incident binnengekomen, waardoor Toverland onmiddellijk voor 3 maanden dicht moet. Wat de reden is voor de sluiting, wil Opgroeien niet kwijt. Een medewerkster zou klacht hebben ingediend na een incident.

Kindje onwel geworden

Vorige week was er een nieuw incident met een kindje. De uitbaatster zou niet op de hoogte zijn geweest van de crisisprocedures en ook eerdere tekortkomingen onvoldoende verholpen hebben.

Volgens de uitbaatster is er wel juist gehandeld in de kinderopvang. "Er was een kindje dat met 38,6 graden koorts onwel is geworden”, zegt verantwoordelijke Kim Aertgeerts. “Via een officiële verklaring van de kinderarts hebben we vernomen dat er een virale infectie vastgesteld was en dat het kind onwel is geworden door koortsstuipen. Daarin staat ook dat we correct hebben gehandeld door een koortswerend middel te geven en de ouders te verwittigen."

Het kinderdagverblijf heeft een advocaat aangesteld om te bekijken hoe ze zo snel mogelijk weer kunnen openen. “We zijn ook de andere aandachtspunten op administratief vlak aan het bekijken en onze crisisprocedures aan het herwerken”, aldus Aertgeerts.

In een vorige versie van dit artikel stond dat het kind bijna gestikt was in fruitpap. Dat bleek achteraf niet te kloppen, waardoor er een correctie is toegevoegd aan het artikel.

Oplossing gezocht voor 33 kinderen

In Toverland worden 33 kinderen opgevangen. De ouders moeten nu snel op zoek naar een nieuwe opvang. De stad wil ze daarbij helpen. "Veel ouders hebben al met ons contact opgenomen", zegt schepen van Kinderopvang Gabriella De Francesco (Groen). "We hebben alle kinderdagverblijven in de stad en onze buurgemeenten een mail gestuurd of gebeld om in kaart te brengen waar er nog plaats is."

Er wordt ook bekeken welke kinderdagverblijven onder bepaalde voorwaarden in overcapaciteit kunnen gaan. "Die kinderdagverblijven krijgen daar subsidies voor. Veel ouders zijn intussen ook zelf op zoek. We proberen om alle 33 kinderen zo snel mogelijk een plaats te geven en ervoor te zorgen dat ze over enkele weken niet ergens anders naartoe moeten."

Meest gelezen